Boek
Nederlands

Vuilnisvarkens Job & Bob

Tjibbe Veldkamp (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Vuilnisvarkens Job & Bob
×
Vuilnisvarkens Job & Bob Vuilnisvarkens Job & Bob
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Job en Bob werken hard als vuilnisvarkens. Maar een brutaal hondje hindert hen bij het ophalen van alle rommel. Wat wil het hondje toch? Waarom verstopt hij zich steeds weer tussen het vuilnis? Oblong prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Vuilnisvarkens Job & Bob
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Vuilnisvarkens Job en Bob
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789025773397 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Beroepen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Prentenboek met tekst op rijm over de vuilnisophalers Job en Bob, die in hun werk gehinderd worden door een klein hondje, dat telkens opnieuw opduikt, net als de vuilnisvarkens denken dat ze hem – voor de zoveelste keer – gered hebben van een duik in hun vuilniswagen. De oplossing is simpel: hondje Rob mag mee, maar dan wel voor in de vuilniswagen. De illustraties, meestal over een dubbele pagina, laten een gezellig drukke straat zien, boordevol rommel die keurig weggewerkt wordt, maar steeds opnieuw ophoopt als de wagen leeg gekieperd moet worden vanwege dat lastige hondje. Tegen een achtergrond van zwarte lijntekeningen staan de vrolijk gekleurde afbeeldingen, waarin diverse grapjes en subtiele recycle-hints zijn verwerkt. De tekst beslaat soms niet meer dan een woord per pagina maar heeft grappige herhalingen en is ritmisch sterk. Aantrekkelijk, humoristisch prentenboek in oblong formaat. Vanaf ca. 4 jaar.

Vuilnisvarkens Job & Bob

Varkens Job en Bob houden de straten graag proper. Ze halen het vuilnis op. Ze doen het in een, twee, hoppakee! Maar moet dat hondje ook mee?Het is erg toepasselijk dat twee varkens het vuilnis ophalen. Ze doen hun werk met veel overgave. Maar dan is er een hondje dat koste wat het kost meewil met de vuilniswagen. Echter, een hondje is toch geen afval!? Daar weten Job en Bob wel raad mee!In dit verhaal op rijm zit best wat herhaling. Het doet me wat denken aan de ‘grote rode bus’ (Judy Hindley) dat we ondertussen toch als een klassieker mogen beschouwen. Ik kan me zo voorstellen dat heel wat jonge kinderen hiervan gaan genieten. Herhaling en rijm in de tekst en herhaling en duidelijkheid in de illustraties: een topcombinatie.De varkens beginnen tijdig aan hun taak, maar naarmate het verhaal verdergaat, wordt het duidelijk dat ze er een lange dag op …Lees verder

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia