Wanneer zijn eenheid in Afghanistan onder vuur komt te liggen neemt een Deense VN-commandant een beslissing waardoor elf burgerslachtoffers vallen. Bij terugkeer in Denemarken moet hij verantwoording afleggen.
Titel
Krigen / written and directed by Tobias Lindholm
Regisseur
Tobias Lindholm
Componist
Sune Rose Wagner
Acteur
Pilou Asbaek Tuva Novotny
Taal
Deens
Uitgever
September Film, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
111 min.
Aantekening
Deens gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836862847
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deens oorlogsdrama (2015) van Tobias Lindholm (Jagten, Borgen) met onder meer Pilou Asbæk (Borgen) en Søren Malling (Borgen). Een film over de zin en onzin en de onoverzichtelijk keuzes tussen goed en fout in moderne oorlogsvoering, zowel aan het verre zanderige front, als aan het thuisfront. Wanneer zijn eenheid in Afghanistan onder vuur komt te liggen neemt de Deense VN-commandant Claus Pedersen (Asbæk) een beslissing waardoor elf burgerslachtoffers vallen. Bij terugkeer in Denemarken moet hij verantwoording afleggen. Aan zijn vrouw en kinderen, aan de militaire rechtbank en aan zichzelf. 'Intelligent en intrigerend oorlogsdrama durft moeilijke vragen te stellen zonder ze te beantwoorden' schrijft Cinema.nl en geeft 4 sterren. 'Het schematische scenario, de sobere stijl en de afstand die Lindholm houdt tot zijn personages maken de film soms te vlak. Dat wordt grotendeels goedgemaakt door het acteerwerk: vooral Pilou Asbæk, Lindholms vaste hoofdrolspeler, is fenomenaal', schrijft Pau…Lees verder

Over Tobias Lindholm

Tobias Lindholm (Næstved, 5 juli 1977) is een Deens filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

Tobias Lindholm werd geboren in 1977 in Næstved. Hij studeerde in 2007 af aan Den Danske Filmskole. Na enkele korte films werd hij in 2010 vaste scenarioschrijver voor de eerste twee seizoenen van de Deense televisieserie Borgen. In datzelfde jaar realiseerde hij samen met Michael Noer zijn eerste speelfilm R die de "Dragon Award for Best Nordic Film" kreeg op het Filmfestival van Göteborg en in 2011 bekroond werd met de Bodilprijs voor beste Deense film.

Filmografie

Regie en scenario

  • R (2010)
  • Kapringen (2012)
  • Krigen (2015)
  • Efterforskningen (The Investigation) (2020)

Scenario