Levensverhaal van koningin Elizabeth I (1533-1603) van Engeland
Titel
Elizabeth I
Regisseur
Tom Hooper
Acteur
Jeremy Irons Helen Mirren
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Lime-Lights Pictures, 2007 | Andere uitgaves
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2005
Speelduur
ca. 245 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5412012145740

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Britse minitelevisieserie uit 2005 van Tom Hooper, met Helen Mirren, Jeremy Irons e.v.a. Elizabeth I leefde van 1533 tot 1603 en was koningin van Engeland. Haar bijnaam was 'The virgin queen' omdat ze nooit is getrouwd. Ze regeerde in een periode waarin er grote verdeeldheid was tussen protestanten en katholieken, maar ook een tijd van grote overwinningen zoals de slag tegen de Spaanse Armada. Tijdens haar regeerperiode groeide Engeland uit tot één van de machtigste landen ter wereld, mede door het veroveren van kolonieën overzee. Helen Mirren die ook de huidige, ingetogen Elizabeth speelt in The Queen* zet hier een ondeugende koningin neer. André Waardenburg (NRC 28-12-'07) geeft alle 5 balletjes. Als extra's bij deze dubbel-dvd 25 minuten geschrapte scènes en visuele effecten Winnaar van 9 Emmy Awards (Amerikaanse prijs voor televisieseries), 3 Golden Globes (o.a. voor Helen Mirren en Jeremy Irons) en vele andere nominaties en prijzen.

Over Tom Hooper

Tom Hooper (Londen, 1 oktober 1972) is een Brits televisie- en filmregisseur. In 2011 won hij de Oscar als beste regisseur voor de film The King's Speech.

Biografie

Hooper startte in Groot-Brittannië zijn carrière als regisseur voor televisie. Hij regisseerde onder meer afleveringen van Quayside, EastEnders, Cold Feet en Byker Grove. In het begin van de jaren 2000 regisseerde hij voor de BBC de dramareeksen Love in a Cold Climate en Daniel Deronda en in 2003 werkte hij aan de ITV-serie Prime Suspect met Helen Mirren.

In 2004 regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm, Red Dust, een Brits-Zuid-Afrikaanse film met in de hoofdrol Hilary Swank. In 2005 werkte hij opnieuw samen met Helen Mirren toen zij hem vroeg om de HBO-miniserie Elizabeth I te regisseren. Hiervoor won hij in 2006 zijn eerste Emmy Award. Twee jaar later won hij de prijs een tweede keer voor …Lees verder op Wikipedia