Boek
Nederlands

Het derde huwelijk

Tom Lanoye (auteur)
+1
Het derde huwelijk
×
Het derde huwelijk Het derde huwelijk

Het derde huwelijk

Het leven van een man is na het overlijden van zijn vriend in de versukkeling geraakt. Het aanbod mee te werken aan een schijnhuwelijk met een Afrikaanse asielzoekster brengt zijn bestaan verder aan het wankelen.
Titel
Het derde huwelijk
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012 | Andere uitgaven
343 p.
ISBN
9789044619997 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lanoye schopt een geweten

Fans van Tom Lanoye gaan boeiende tijden tegemoet. Vier jaar na het laatste deel van de trilogie die begon met Het goddelijke monster, ligt nu de roman Het derde huwelijk in de winkel. Dat is niet alles. In oktober gaat Mephisto for Ever, een tekst die Lanoye schreef voor Het Toneelhuis, in première. De viersterren-roman doet alvast reikhalzend uitkijken naar het toneelstuk.

Nieuwe roman en toneelstuk gaan commotie veroorzaken

In 2002 verscheen Boze Tongen, het laatste deel van zijn veelgeprezen trilogie. Daarna concentreerde Lanoye zich op het schrijven voor toneel. De Jossen, Diplodocus Dex en Fort Europa waren degelijke producten, maar maakten niet het enthousiasme los dat gepaard ging met voorstellingen als Mamma Medea of Ten oorlog. Met zijn nieuwe roman staat Lanoye er weer helemaal terug.

In Het derde huwelijk staat Maarten Seebregs, een doodzieke, werkloze locatiescout centraal. Door geldgebrek gedreven gaat hij in op het voorstel om een schijnhuwelijk aan te gaan met de uit Afrika afkomstige Tamara. Wat een betekenisloos intermezzo in zijn leven hoort te zijn, blijkt echter diepgravende gevolgen te hebben. Seebregs, die rouwt over de dood van zijn vriend Gaëtan, ontwikkelt immers gevoelens voor Tamara.

Emotieloos

Nazi-acteur

Het derde huwelijk lezen is een intense ervaring die herinneringen oproept aan een heleb…Lees verder

Het derde huwelijk

'De meeste immigranten zijn compleet liberaal. Die komen niet naar hier om hun vuil te sorteren en belastingen te betalen, hoor. Die komen hier zoveel mogelijk geld verdienen. Als je voor de vrije markt bent, moet je dat toejuichen. Da's de uiterste consequentie van het kapitalisme'

Maarten Seebregs, een ex-locatiescout, verwerkt de dood van Gaëtan, de liefde van zijn leven. Hij is ziek en levensmoe als een onbekende hem plots een voorstel doet: 'Trouw met mijn Afrikaanse verloofde, en je krijgt haar bruidsschat.' Maarten laat zich vermurwen en neemt Tamara in huis. Er ontstaat een merkwaardige verhouding tussen de twee, regelmatig verstoord door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Gesprek met Tom Lanoye over zijn nieuwe roman Het derde huwelijk

'Ik bouw decors met het wrakhout uit mijn leven'

"Ik kreeg ooit zelf een aanbieding." Tom Lanoye zit op een terrasje naast de Bourlaschouwburg, waar Guy Cassiers momenteel zijn tekst Mefisto for ever ensceneert, naar de roman van Klaus Mann. "Ik woonde nog maar pas in Antwerpen, toen ik telefoon kreeg van iemand die me voorstelde te trouwen met een zwarte vriendin van hem. Net zoals Maarten Seebregs het in de openingsscène meemaakt. De beller wilde zich niet beroepen op illegaal crapuul en vroeg het liever …Lees verder

Tom Lanoye : Het derde huwelijk

Inhoud: Treurend om de dood van zijn geliefde Gaëtan, gaat Maarten Seebregs een schijnhuwelijk aan met een Afrikaanse schone, met alle gevolgen van dien. Lanoye schijnt een felle spot in het lelijke gezicht van extreemrechts en ontmaskert het immigratiebeleid van Fort Europa.

,,Dit gaat over levens, en hoe ze worden vermalen door de bureaucratie. Trouw met haar, zorg dat haar papierwerk in orde komt, leef zes maanden met haar samen en vraag een scheiding aan. Wat heb je te verliezen?" Het komt uit Het derde huwelijk van Tom Lanoye, maar het had net zo goed een citaat kunnen zijn uit een van de vele mails die ik krijg van mensen die zelf of in hun omgeving worden geconfronteerd met een schijnhuwelijk.


Al een paar jaar ben ik er in het parlement en ook daarbuiten mee bezig. Ik heb wetsvoorstellen, resoluties, interpellaties ingediend. Na jaren van palaveren en veel aandringen is er eindelijk een wet die schijnhuwelijken of pogingen daartoe strafbaar maakt. Er zijn eindelijk gemeenten waar er speciale aandacht is voor het opsporen van trouwers met valse bedoelingen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bouwt eindelijk een expertise op voor deze gevallen. 


Maar er is nog veel werk: gerechtelijke vervolgingen blijven uit, verblijfsv…Lees verder

Het huwelijk is een drama

Tom Lanoye een moralist? Misschien, allicht. Maar de aangedikte moraal lijkt niet de echte inzet van zijn nieuwe roman Het derde huwelijk. De hamvraag: hoe overtuigend is Tom Lanoye als drama queen?

Goed, we weten het. Samenvattingen van een verhaal zijn saai. Toch moet het hier, u bijt maar even op uw tanden. Tenminste als u zich afvraagt of u de nieuwe van Tom Lanoye moet lezen, zijn eerste roman na die dikke Monstertrilogie . Want de verhaallijn is een deel van het antwoord op die vraag. Het volledige antwoord zal zijn: misschien. Maar eerst de plot. Zaallichten uit, spots aan. Twee dramatis personae schuifelen het podium op. Aan de ene kant een kakelverse allochtone schone, in het bezit van een kont om bij weg te dromen, maar niet in het bezit van papieren. Tamara heet ze. Een goeie illegaal, want ze leert Nederlands. En dan die kont natuurlijk. Tegenover haar: een autochtone Quasimodo, Maarten genaamd, al heel zijn leven volstrekt legaal, maar nu ziek van liefde en lichamelijkheid. En nog anders geaard ook.

Als slimme lezer voelt u meteen de symbolische spanning van botsende continenten. Ziek Europa, die traditionele mannelijke macht van maliënkolder en maatpak, …Lees verder

De pijn van het samen zijn

'Samenleven is voor gewillige slaven', beweert Maarten Seebregs in de nieuwe roman van Tom Lanoye. Hijzelf is zo'n slaaf, want wanneer een volslagen onbekende hem vraagt om met een al even onbekende zwarte schoonheid te trouwen, stemt hij daarmee in. Als hij met Tamara trouwt en haar zo aan de Belgische nationaliteit helpt, zal hij goed worden betaald. Zijn afperser stelt wel een belangrijke voorwaarde: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.

'Het derde huwelijk' is de eerste roman van Tom Lanoye na zijn zogenaamde 'Monstertrilogie'. In die trilogie ('Het goddelijke monster', 'Zwarte tranen' en 'Boze tongen') schetste Lanoye aan de hand van een ingewikkelde maar meeslepende familiegeschiedenis een beeld van de Vlaamse samenleving op het einde van de vorige eeuw. Volgens dat beeld verkeerde die samenleving in een staat van verval, of zelfs al van ontbinding.

'Het derde huwelijk' focust opnieuw op een aantal maatschappelijke problemen, maar is in de eerste plaats het verslag van de neergang van één personage. Maarten Seebregs is een op leeftijd gekomen nicht - Lanoye weigert het woord homo te gebruiken - van wie de laatste dagen bijna geteld zijn. Zoals zijn laatste grote liefde Gaëtan doodziek was toen hij stierf, zo vreet een slepende ziekte ook dag na dag aan Maarten. Hij slaapt nauwelijks, slikt een karrenvracht pijnstillers en heeft toch overal pijn. Intussen spoken allerlei herinneringen aan Gaëtan door zijn h…Lees verder

Een leven in het Versleten Continent

Een nieuwe Lanoye - en voor de verandering nog eens een goede: maak kennis met Maarten Seebregs en ontdek de wondere wereld van 'Het derde huwelijk'.

Er is goed nieuws, zeer goed zelfs. Spreek maar gerust van blijde tijding: Tom Lanoye heeft de monsters, al dan niet goddelijk, achter zich gelaten. Althans: in zijn nieuwe, zesde roman, Het derde huwelijk , word je niet verveeld met eindeloze, welhaast negentiende-eeuwse copieerlust des dagbladelijken levens, symboolzwangere kitschpassages bevolkt door aftakelende Vlaamse garnalenvissers en kwaadaardige Gilles de Binche, weer andere kitschpassages bevolkt door overleden maar toch doodleuk doorpratende personages, nergens naartoe gaande excursies van ouw matanten - niets van dat al. Dit is een verhaal van vlees en bloed, met gevoel voor de occasionele oneliner en niet zonder panache verteld door een man die bezig is afscheid te nemen van zijn bestaan.

Maarten Seebregs, man alleen en dus in slecht gezelschap, aan de verkeerde kant van de vijfenveertig, leeft in geleende tijd. Hij is al lang ontslagen a…Lees verder

Maarten Seebregs is na het overlijden van zijn vriend, met wie hij lief en leed en een huis deelde, in de versukkeling geraakt: ontslagen en ziek wacht hij af. Op een dag wordt hem voorgesteld met een Afrikaanse asielzoekster te trouwen als stand-in voor haar echte minnaar, om zo voor haar een verblijfstatus te krijgen; daarna zal Seebregs van haar scheiden met behoud van de bruidsschat. Seebregs stemt toe, maar wordt in de gaten gehouden door opsporingsambtenaren. Hij ziet lijdzaam toe hoe zijn leven onder zijn handen verder verbrokkelt: hij speelt eigenlijk nergens een rol van betekenis. De roman speelt zich af tegen de achtergrond van actuele thema's als asielzoekers, agressieve allochtone jongeren en de uiteindelijk geringe tolerantie voor homoseksuelen. Het boek kent een sterke compositie; in de hoofdpersonen schetst Lanoye een somber, ontluisterend beeld van de werkelijkheid, waarin uiteindelijk het enige lichtpunt de ware liefde is. Maar die is onbereikbaar, wordt onbereikbaar …Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar …Lees verder op Wikipedia