"Ze zou heel wat aan te merken hebben op het boek. Het wordt soms heel intiem. Maar ik zou haar zeggen: zonder pijn geen zijn." Tom Lanoye moest de afgelopen jaren afscheid nemen van beide ouders. Josée Verbeke, amateuractrice en moeder van een schrijver, werd de spraak voorgoed ontnomen door een kleine bloedklonter. Een proces van meedogenloze aftakeling zette zich in en eindigde enkele jaren later in de dood. Vorig jaar ging Lanoyes vader op 88-jarige leeftijd zijn vrouw en muze achterna. Een boek over dat monument van een moeder en actrice drong zich op. "Enerzijds wilde ik wegkruipen. Aan de andere kant wilde ik grote literatuur maken. Het gaat tenslotte om de hommage aan je moeder. Ik moest naakt gaan, en zowel de mooie als wrede scènes zonder verbloeming neerschrijven."
"De wreedste scène is het moment dat ik mijn moeder door enkele ambulanciers moest laten wegvoeren uit haar geliefde flatje. Ze was zo agressief en onhandelbaar geworden dat me geen andere keuze werd gelaten. Ze uitte haar woede op mijn vader. Dat terwijl hij mijn moeder zijn hele leven lang heeft verafgood. Hij was haar man, maatje en fanclub, en van die fanclub was hij de voorzitter, de penningmeester en de secretaris tegelijk. Het was ondraaglijk om zien: mijn lieve vader die zij naar de nek greep en probeerde te wurgen. Maar het was geen uitdrukking van haat, het vormde simpelweg een onderdeel van wat zo'n beroerte met een mens kan doen."
Hoe breekbaar die sterke vrouw kon zijn, blijkt al eerder in het boek, namelijk bij de dood van Toms broer na een verkeersongeval. Kort zocht ze heil in verdovende middelen. "Ze kon haar verdriet aanvankelijk geen vorm geven. Later vond ze rust in een zeker spiritualisme. Iets wat ik als ongelovige niet kon begrijpen, maar wel begrip voor toonde."
Uit de kast
Sprakeloos gaat ook het eerste gesprek met zijn ouders over zijn homoseksualiteit niet uit de weg. "Ik heb lang gewacht met uit de kast te komen tegenover haar, door dat grote verdriet om mijn broer. Ik wist dat ik een moedermoord ging plegen. Hoe moest ze als ouder reageren? Ze had in die tijd nog geen voorbeeld. Haar aanvankelijke furie ging niet zozeer om afkeer dan om angst: wat ging mij overkomen? Hoe ging ons gezin behandeld worden? Ze voelde zich ook bedot: als ik het haar als tiener had verteld, had ze me misschien nog kunnen herkneden." (lacht)
"Zo'n 'coming out-gesprek' is een belangrijk gegeven in je leven. Maar het is eveneens zo'n irrelevant iets als je er naar terugblikt tijdens die laatste momenten met je moeder waarin je haar naar de wc draagt en ververst. Ze had me gezegd dat haar iets dergelijks niet mocht overkomen. "Vergiftig mij, wurg mij, schiet mij neer", heeft ze me verzocht. Ik heb het niet gedaan. Ik was machteloos. Ik wilde het zo graag doen voor haar, maar ik wist niet hoe. Drie maanden te laat heb ik eindelijk gevraagd haar te laten gaan. Hoe onbelangrijk is seks naast zo'n laatste schermutseling?"
Ondanks de rouw die van de pagina's spat, probeert Lanoye even energiek als altijd een antwoord te formuleren op zwartgalligheid. "Twee belangrijke vragen dringen zich tijdens het ouder worden op: Hoe raak ik niet verbitterd? Des te heftiger en intenser leven is mijn antwoord op hoe ondankbaar het bestaan kan zijn. En hoe kan ik op een correcte manier sterven? Er kan tegenwoordig zoveel meer in de geneeskunde, maar we moeten op onze hoede zijn want daarin schuilt net ook iets pervers. De farmaceutische industrie ziet geld in het in leven houden van mensen. Ik begrijp de omzichtigheid als het om levensbeëindiging gaat, maar laten we dat element van geldklopperij niet uit de discussie laten. Anders laten we mensen in de steek."
De fermette-Vlaming
Zoals we van Lanoye gewoon zijn, schuilt in de terugkeer naar zijn jeugd in Sint-Niklaas ook een politiek laagje. "Ondanks de roep naar een terugkeer naar de jaren vijftig is het gedaan met dat soort Vlaanderen. Er is een nieuwe soort Vlaming opgestaan: de fermette-Vlaming. Die gaat studeren in de stad, zoekt er een lief en woont er een paar jaar op een loft. Als aan kinderen wordt begonnen, zet de terugkeer naar het Vlaamse platteland met hacienda en 4x4 zich in. Ik betreur die omheinde maatschappij zonder hekken. Investeer in de stad. De nestwarmte die de verzuiling en Vlaamse kleinschaligheid ooit inhield, is toch onomkeerbaar weg. Tijd om een nieuw Vlaanderen te bouwen."
Verberg tekst