Boek
Nederlands

Otto rijdt heen en weer

Tom Schamp (auteur)
+1
Otto rijdt heen en weer
×
Otto rijdt heen en weer Otto rijdt heen en weer

Otto rijdt heen en weer

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Otto met papa in de auto een rit maakt, komen ze allerlei gekke verkeerssituaties tegen en nog veel meer. Hardkartonnen prentenboek met collageachtige illustraties, dat omgekeerd moet worden. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Otto rijdt heen en weer
Auteur
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[16] p. : ill.
Aantekening
Een lusboek
ISBN
9789020970401
Plaatsingssuggestie
Verkeer (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drukdrukdruk!

Otto heeft geluk: hij mag een dagje mee met papa in de auto! Samen rijden ze door de wirwar van straten naar de stad. Er valt heel wat te zien en te beleven, want het is erg druk op de baan. Eigenlijk een beetje te druk - er staat dan ook een lange, lange file. Tom Schamp staat ondertussen zowat synoniem voor fantasierijke en kleurige prentenboeken. Ook 'Otto rijdt heen en weer' is weer een mooi staaltje van zijn grafische kunnen. Zowel voor peuters als voor hun ouders valt er heel wat te ontdekken, zoals een potloodegel, een rijdende toaster of een 'very very long vehicle'. De voorlezende bompa vond het allemaal een beetje t druk, maar kleine Tobe zelf zette er maar al te graag zijn tanden in. Tom Schamp laat met de vele verwijzingen naar zijn naam in de tekeningen, wel een glimp opvangen van zijn ijdelheid. Het is hem vergeven.

"Otto is blij! Hij mag vandaag met papa mee, met de auto." Dit is de eerste zin uit dit kijk-, zoek- en praatboek. Op elke dubbele pagina staat een plattegrond van wegen en enkele gebouwen. Het verkeer op de wegen bestaat, naast vrij normale auto's, caravans en vrachtwagens, uit fantasiewagens in de vorm van telefoontoestellen, een egel, een banaan enz. Alle passagiers zijn dieren. Otto komt met zijn vader verschillende verkeerssituaties tegen, voordat zij thuis zijn. Groot hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken. De gekleurde, collageachtige tekeningen zijn gemaakt met plakkaatverf en vrij druk. Het geheel geeft een vrij surrealistisch beeld. Er valt wel veel te zien. Als het eind van het boek bereikt is, kun je het boek omdraaien en de bladzijden vanaf de andere kant bekijken. De summiere tekst loopt met de autowegen mee zodat het boek veel gekanteld en gedraaid moet worden. Hier en daar Vlaams taalgebruik, b.v. 'De postduif heeft een liefdesbrief bij.' Vanaf ca. 4 jaar.

Otto rijdt heen en weer

De kleine poes Otto mag met zijn papa boodschappen gaan doen in de stad. Zij gaan met de auto. Het grote gekartonneerde boek moet je van voor naar achter en van achter naar voor lezen, heen en terug. Je volgt het grijze autootje van Otto. Het verkeer is verschrikkelijk druk. Er is dus heel veel op de prenten te zien, bijvoorbeeld vissen in een schoolbus, die vandaag toch naar school moeten, een postduif met een liefdesbrief ... Als de boodschappen gedaan zijn, draai je het boek om en dan gaat het terug naar huis. Dit boek heeft niet alleen heel leuke zoekplaten, het kan ook gebruikt worden in lessen over het verkeer. Het grote formaat maakt het geschikt voor klassikaal gebruik.

Over Tom Schamp

Tom Schamp (Mortsel, 22 mei 1970) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Schamp studeerde Toegepaste Grafiek in Brussel, gevolgd door een jaar Illustratie en Grafische Technieken in Polen. Na zijn studies ging hij voor uitgeverij Averbode werken. Daar maakte hij covers voor de nieuwe boeken. Intussen tekende Schamp al meerdere malen voor weekbladen als Humo en kranten als De Morgen en De Standaard.

Werk en achtergrond

Schamp werd aanvankelijk geïnspireerd door de klare-lijntekeningen van Joost Swarte en Ever Meulen. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die erg kleurrijk is. Pastels kom je zelden tegen. Schamps voorkeur gaat duidelijk uit naar donkere, volle kleuren, die het geheel iets magisch, soms zelfs iets angstaanjagends geven.

Zijn illustraties lijken op het eerste zicht misschien wel naïeve en kinderlijke tekeningen, maar ze vertelle…Lees verder op Wikipedia