Boek
Nederlands

Wilt is nergens

Tom Sharpe (auteur)
De chaotische leraar Wilt raakt verzeild in allerlei onvoorspelbare problemen als hij een trektocht door Engeland maakt.
Titel
Wilt is nergens
Auteur
Tom Sharpe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wilt in nowhere
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2005
237 p.
ISBN
90-6169-718-2

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Britse auteur en historicus Tom Sharpe (Thomas Ridley Sharpe, geb. 1928) werkte tien jaar als leerkracht en fotograaf in Zuid-Afrika, tot hij in 1961 gedeporteerd werd. Aanleiding was een van zijn toneelstukken waarin de apartheid op de korrel genomen werd. Van 1963 tot 1972 was Sharpe werkzaam als docent geschiedenis aan het Cambridge College of Arts and Technology. Vanaf zijn debuut in 1971 tot nu heeft hij een 14-tal dolkomische romans bij elkaar geschreven die als hete broodjes over de toonbank gingen. Het succes maakte dat hij zich na zijn tweede roman fulltime aan het schrijven kon wijden. Nadat Sharpe in zijn eerste twee romans Zuid-Afrika en het apartheidsregime onder vuur nam, zocht hij zijn doelwitten uit binnen de Britse samenleving door klappen uit te delen aan o.m. het academische apparaat, het onderwijs, de Amerikaanse militaire aanwezigheid, het sociale klassestelsel, de bureaucratie en de politiek. De manier waarop hij zijn romans vormgeeft -- door een problematisch…Lees verder
Het gezin Wilt valt tijdelijk uiteen: moeder Eva brengt met de veertienjarige vierlingdochters Emmeline, Josephine, Penelope en Samantha een paar weken door bij rijke familieleden in Tennessee, vader Henry begint in eigen land aan een wandelvakantie. Door hun aanwezigheid alleen al weten de Wilts aan beide zijden van de oceaan chaos te veroorzaken. In Amerika wordt de aandacht getrokken van de narcoticabrigade, in Engeland wordt Henry het onbedoelde middelpunt van een brandstichtings- annex kinderporno- annex moordzaak. Na 20 jaar doet Sharpe (1928) zijn populaire antiheld Wilt in reprise, en dat heeft geresulteerd in een zeer geslaagde humoristische roman. In het bedenken van verwikkelingen is Sharpe een nazaat van P.G. Wodehouse, met als belangrijkste verschil dat Sharpe ingrediënten gebruikt die Wodehouse liet liggen: seksualiteit en actualiteit. Daardoor werd de naar het slapstickachtige neigende komedie ook een zedenschets. Dankzij de vaak vindingrijke vertaling komen de grappen …Lees verder

Over Tom Sharpe

Thomas Ridley Sharpe (Londen, 30 maart 1928 – Llafranc, 6 juni 2013) was een Brits auteur van satirische romans.

Sharpe werd geboren in Londen en verhuisde in 1951 naar Zuid-Afrika. Veel van zijn ervaringen uit dat land verwerkte hij in zijn romans. De apartheidspolitiek moest het ontgelden in de eerste satirisch getinte verhalen Riotous Assembly uit 1971 en Indecent Exposure uit 1973.

In 1961 keerde hij als docent aan de Universiteit van Cambridge terug naar Engeland. Het universiteitsleven werd onsterfelijk gemaakt in de Wilt-romans.

Naast satire was ook platte humor en seksisme (alles wel ten dienste van de satire) een gegeven. Fijnzinnigheid kan Sharpe niet worden verweten.

De boeken zijn in het Nederlands vertaald door Wiebe Buddingh'.

Bibliografie