Boek
Nederlands
Een alledaagse leraar raakt verzeild in onmogelijke situaties.
Titel
Wilt zit omhoog
Auteur
Tom Sharpe
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wilt on high
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2005 | Andere uitgaves
293 p.
ISBN
90-6169-752-2 9789061697527 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Britse auteur en historicus Tom Sharpe (Thomas Ridley Sharpe, geb. 1928) werkte tien jaar als leerkracht en fotograaf in Zuid-Afrika, tot hij in 1961 gedeporteerd werd. Aanleiding was een van zijn toneelstukken waarin de apartheid op de korrel genomen werd. Van 1963 tot 1972 was Sharpe werkzaam als docent geschiedenis aan het Cambridge College of Arts and Technology. Vanaf zijn debuut in 1971 tot nu heeft hij een 14-tal dolkomische romans bij elkaar geschreven die als hete broodjes over de toonbank gingen. Het succes maakte dat hij zich na zijn tweede roman fulltime aan het schrijven kon wijden. Nadat Sharpe in zijn eerste twee romans Zuid-Afrika en het apartheidsregime onder vuur nam, zocht hij zijn doelwitten uit binnen de Britse samenleving door klappen uit te delen aan o.m. het academische apparaat, het onderwijs, de Amerikaanse militaire aanwezigheid, het sociale klassestelsel, de bureaucratie en de politiek. De manier waarop hij zijn romans vormgeeft -- door een problematisch…Lees verder
In deze kolderroman treffen we voor de derde maal de alledaagse technische schoolleraar Henry Wilt, die door allerlei misverstand in weinig alledaagse situaties verzeild raakt. Het begint allemaal als Wilt betrapt wordt op gluren in het damestoilet. De schijn is tegen hem: hij is slechts op zoek naar een verslaafde studente. Het is echter wel de aanleiding tot een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugssmokkel, ook al omdat een gevangene die privé-les van Wilt heeft plotseling overlijdt aan een overdosis heroïne, kort na Wilts bezoek. Wilt zelf evenwel weet van niets. Het gevolg is een uiterst ingewikkelde vertelling met alle bekende Sharpe-elementen: geweld, chaos, seksuele aberraties, elkaar tegenwerkende autoriteiten, venijnige satire op Britse maatschappelijke toe- en misstanden. Deze Sharpe onderscheidt zich van zijn voorgangers door een nog hechter doortimmerde plot en nog grimmiger en bijtender spot. De boodschap is dat de wereld een vijandige jungle is voor Jan-met-de-pet,…Lees verder

Over Tom Sharpe

Thomas Ridley Sharpe (Londen, 30 maart 1928 – Llafranc, 6 juni 2013) was een Brits auteur van satirische romans.

Sharpe werd geboren in Londen en verhuisde in 1951 naar Zuid-Afrika. Veel van zijn ervaringen uit dat land verwerkte hij in zijn romans. De apartheidspolitiek moest het ontgelden in de eerste satirisch getinte verhalen Riotous Assembly uit 1971 en Indecent Exposure uit 1973.

In 1961 keerde hij als docent aan de Universiteit van Cambridge terug naar Engeland. Het universiteitsleven werd onsterfelijk gemaakt in de Wilt-romans.

Naast satire was ook platte humor en seksisme (alles wel ten dienste van de satire) een gegeven. Fijnzinnigheid kan Sharpe niet worden verweten.

De boeken zijn in het Nederlands vertaald door Wiebe Buddingh'.

Bibliografie