Na het plotselinge verdwijnen van zijn vrouw die met een rijk Amerikaans echtpaar een bootreis maakt, wordt een saaie Engelse leraar beschuldigd van moord op zijn echtgenote, iets waar hij vaak van heeft gedroomd.
Titel
Wilt
Auteur
Tom Sharpe
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wilt
Editie
11de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2005 | Andere uitgaves
275 p.
ISBN
90-6169-751-4 9789061697510 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Britse auteur en historicus Tom Sharpe (Thomas Ridley Sharpe, geb. 1928) werkte tien jaar als leerkracht en fotograaf in Zuid-Afrika, tot hij in 1961 gedeporteerd werd. Aanleiding was een van zijn toneelstukken waarin de apartheid op de korrel genomen werd. Van 1963 tot 1972 was Sharpe werkzaam als docent geschiedenis aan het Cambridge College of Arts and Technology. Vanaf zijn debuut in 1971 tot nu heeft hij een 14-tal dolkomische romans bij elkaar geschreven die als hete broodjes over de toonbank gingen. Het succes maakte dat hij zich na zijn tweede roman fulltime aan het schrijven kon wijden. Nadat Sharpe in zijn eerste twee romans Zuid-Afrika en het apartheidsregime onder vuur nam, zocht hij zijn doelwitten uit binnen de Britse samenleving door klappen uit te delen aan o.m. het academische apparaat, het onderwijs, de Amerikaanse militaire aanwezigheid, het sociale klassestelsel, de bureaucratie en de politiek. De manier waarop hij zijn romans vormgeeft -- door een problematisch…Lees verder
Henri Wilt probeert de moord op zijn vrouw eerst uit op een levensgrote aangeklede pop die hij in een put gooit waarin beton gestort moet worden. De werklui bemerken haar op het moment dat het beton erin gaat en weten niet beter of dat het een échte vrouw was. Ongelukkigerwijs is Eva, Henri's wilskrachtige en grillige vrouw met onbekende bestemming vertrokken met achterlating van al haar kleren. Henri is de grote verdachte, maar brengt de inspecteurs tot wanhoop door zijn halsstarrige ontkenning. Aanvankelijk kolderiek boek, maar na een tiental bladzijden verandert dit in zeer scherpzinnige humor. Psychologisch verantwoorde, maar zeer verrassende reacties van de hoofdpersoon en spitsvondige dialogen. Paperback; vrij kleine druk.

Over Tom Sharpe

Thomas Ridley Sharpe (Londen, 30 maart 1928 – Llafranc, 6 juni 2013) was een Brits auteur van satirische romans.

Sharpe werd geboren in Londen en verhuisde in 1951 naar Zuid-Afrika. Veel van zijn ervaringen uit dat land verwerkte hij in zijn romans. De apartheidspolitiek moest het ontgelden in de eerste satirisch getinte verhalen Riotous Assembly uit 1971 en Indecent Exposure uit 1973.

In 1961 keerde hij als docent aan de Universiteit van Cambridge terug naar Engeland. Het universiteitsleven werd onsterfelijk gemaakt in de Wilt-romans.

Naast satire was ook platte humor en seksisme (alles wel ten dienste van de satire) een gegeven. Fijnzinnigheid kan Sharpe niet worden verweten.

De boeken zijn in het Nederlands vertaald door Wiebe Buddingh'.

Bibliografie