Boek
Nederlands

De wereld en Wolfe

Tom Wolfe (auteur)

De wereld en Wolfe

Genre:
Essays van de Amerikaanse schrijver (1936- ) over aspecten van de hedendaagse Amerikaanse cultuur en vooral literatuur.
Titel
De wereld en Wolfe
Auteur
Tom Wolfe
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Hooking up
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2001
250 p.
ISBN
90-446-0025-7

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse schrijver Tom Wolfe (1931) is de auteur van twee eclatante bestsellers: 'Het vreugdevuur der ijdelheden' (1987) en 'In alles een man' (1998; eerste druk 1,2 miljoen ex.). De laatste roman ontlokte een literaire rel toen Norman Mailer, John Updike en John Irving in koor de auteur bekritiseerden vanwege literaire oppervlakkigheid en gebrek aan verbeelding. Wolfe slaat in deze bundel essays 'De wereld en Wolfe' uit 2000 keihard terug. In het essay 'Mijn drie aangevers' geeft hij zijn visie op de neergang van de Amerikaanse roman in de 20e eeuw. Hij pleit voor een sociaal-realistische literatuur in de traditie van Zola, Dickens, Steinbeck en zichzelf en hekelt de anorexia van kunst om de kunst. In de bundel staan ook enkele staaltjes van new journalism (waar Wolfe het patent op heeft), op research gebaseerde artikelen over diverse onderwerpen: genetica en neurologie, de seksuele moraal van hedendaagse tieners, Silicon Valley en de Amerikaanse kunstkritiek. Wolfe schrijft sc…Lees verder

Over Tom Wolfe

Thomas (Tom) Kennerly Wolfe (Richmond (Virginia), 2 maart 1930 - Manhattan, 14 mei 2018) was een Amerikaans auteur en journalist. Het verwerven of verliezen van sociale status is een belangrijk thema in zijn journalistiek en literair werk.

Wolfe was een van de grondleggers van New Journalism, een vorm van journalistiek die een mengeling is van gebruikelijke journalistieke methoden en de literaire methoden van de Beat Generation-schrijvers. Zijn essaybundel The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby uit 1965 wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van de New Journalism. Hij schreef over Amerikaanse subculturen zoals de hippiecultuur en het gebruik van lsd in de hippiecultuur. In zijn boek The Right Stuff beschrijft hij dan weer de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart, met veel aandacht voor de piloten die door de geluidsmuur vlogen en de eerste astronauten.

In 1987 verscheen zijn roman The Bonfire of the Vanities (Het vreugd…Lees verder op Wikipedia