Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik ben Charlotte Simmons

Tom Wolfe (auteur)
+1
Ik ben Charlotte Simmons
×
Ik ben Charlotte Simmons Ik ben Charlotte Simmons

Ik ben Charlotte Simmons

Een jonge vrouw uit een provinciestadje mag naar een gerenommeerde universiteit, waar ze tot haar schrik terechtkomt in een poel van verderf, seks en drank.
Titel
Ik ben Charlotte Simmons
Auteur
Tom Wolfe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I am Charlotte Simmons
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
668 p.
ISBN
90-446-0535-6 90-446-0536-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Briljante studieresultaten katapulteren de slimme, maar naïeve Charlotte Simmons vanuit een klein geïsoleerd stadje in de bergen van North Carolina naar de (fictieve) elite-universiteit Dupont, waar al haar normen en waarden grof worden gebruskeerd. Waar ze onverzadigbare intellectuele honger bij haar medestudenten verwachtte, treft ze slechts geile bronstigheid, liederlijke drankzucht en excessieve aandacht voor sport. Iedereen lijkt er alleen maar op uit daarmee te stijgen op de ranglijst van 'cool'-heid. Charlotte houdt dapper stand in deze poel des verderfs, totdat... Wolfe, de chroniqueur van de Amerikaanse zeden, zwierf 4 jaar langs campussen om het leven van sporters, stuudjes en ballen te observeren en zich de actuele jongerentaal eigen te maken. Resultaat is een verrukkelijk barokke pageturner vol spannende intriges en pittige satire en daar kan alle gezeur over 'pathetisch voyeurisme van een oude man' door - zelf middelbare - recencenten niks aan veranderen. Vrij kleine druk.

Over Tom Wolfe

Thomas (Tom) Kennerly Wolfe (Richmond (Virginia), 2 maart 1930 - Manhattan, 14 mei 2018) was een Amerikaans auteur en journalist. Het verwerven of verliezen van sociale status is een belangrijk thema in zijn journalistiek en literair werk.

Wolfe was een van de grondleggers van New Journalism, een vorm van journalistiek die een mengeling is van gebruikelijke journalistieke methoden en de literaire methoden van de Beat Generation-schrijvers. Zijn essaybundel The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby uit 1965 wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van de New Journalism. Hij schreef over Amerikaanse subculturen zoals de hippiecultuur en het gebruik van lsd in de hippiecultuur. In zijn boek The Right Stuff beschrijft hij dan weer de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart, met veel aandacht voor de piloten die door de geluidsmuur vlogen en de eerste astronauten.

In 1987 verscheen zijn roman The Bonfire of the Vanities (Het vreugd…Lees verder op Wikipedia