In een grauwe buitenwijk ergens in Zweden, hartje winter, wordt een reeks gruwelijke moorden gepleegd. Als de twaalfjarige Oskar vriendschap sluit met zijn nieuwe buurmeisje Elfi ontdekt hij dat er iets bijzonders is met het meisje.
Onderwerp
Vampiers
Titel
Let the right one in
Regisseur
Tomas Alfredson
Naar het werk van
John Ajvide Lindqvist
Componist
Johan Söderqvist 1966-
Uniforme titel
Låt den rätte komma in
Taal
Zweeds
Uitgever
Source1media, © 2019 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
114 min.
Aantekening
Zweeds gesproken, Nederlandse ondertiteling
EAN
8717662578618

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zweedse horrorfilm uit 2008 van Tomas Alfredson (The snowman; Tinker, tailor, soldier, spy). In een grauwe buitenwijk ergens in Zweden, hartje winter, wordt een reeks gruwelijke moorden gepleegd. Als de twaalfjarige Oskar die gepest wordt als ‘varkentje’, vriendschap sluit met zijn nieuwe buurmeisje Elfi ontdekt hij dat er iets bijzonders is met het meisje. Floortje Smit (Volkskrant 23-4-'09): '(...) Strikt genomen is het prachtig poëtische 'Let the right one in' een tienervampierfilm. (...) John Ajvide Lindqvist, die zijn gelijknamige boek tot een scenario bewerkte, gebruikt genreconventies alleen als hij ze naar zijn hand kan zetten, als ze kunnen ontroeren of juist grappig zijn. Zijn verhaal gaat eigenlijk over een zoektocht van eenzame zielen in een onverschillige, koude wereld. Dit krijgt een prachtige tragiek in de verfilming van regisseur Tomas Alfredson.' Olivier Kerkdijk (VPRO Gids nr. 16/2009): '(...) Tegelijkertijd ijzingwekkend en hartverwarmend; belichting en cameravoerin…Lees verder

Over Tomas Alfredson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sebb

Tomas Alfredson, ook wel Sputte, (Stockholm, 1 april 1965) is een Zweedse autodidactisch filmmaker en was regisseur van verschillende films en televisieseries.

Tomas is de zoon van Zweeds komiek Hans Alfredson en zijn jongere broer Daniel Alfredson was al eind jaren negentig als regisseur actief. Volgens eigen zeggen was zijn vader zelden thuis en werd hij grotendeels grootgebracht door zijn moeder. Zijn filmcarrière begon in Zweden waar hij als assistent bij de filmmaatschappij Svensk Filmindustri werkte. Hij was betrokken bij de oprichting van het televisiestation TV4 waar hij op de entertainment-afdeling werkte. Hij maakte verschillende televisieproducties, korte films en shows voor kinderen. In 2003 debuteerde hij met zijn eerste speelfilm Werkuren (Kontorstid). Hij is lid van de theatergroep Killinggänget, met wie hij het verhaal en scenario van zijn tweede speelfilm Four Shades of Brown schreef.

In 2008 beleefde hij zijn…Lees verder op Wikipedia