Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Raak de wonden aan : over niet zien en toch geloven

Tomáš Halík (auteur), Kees De Wildt (vertaler), Henriëtte De Wildt (vertaler)
Beschouwingen door de rooms-katholieke priester over het lijden van Christus en dat van de mensheid.
Titel
Raak de wonden aan : over niet zien en toch geloven
Auteur
Tomáš Halík
Vertaler
Kees De Wildt Henriëtte De Wildt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Berühre die Wunden. Über Leid, Vertrauen und die Kunst der Verwandlung
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, 2018
180 pagina's
ISBN
9789023954170 (paperback)
Plaatsingssuggestie
204 (SISO) Religies ; Denken over religie (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek gaat kort gezegd over het lijden van de gekruisigde Jezus en ook over het lijden van de mensheid. De auteur (1940) is priester en hoogleraar filosofie en sociologie aan de Karelsuniversiteit te Praag. Hij haalt in zijn boek veel teksten aan over Jezus in het Nieuwe Testament, maar ook van de kerkvader Augustinus, van Dietrich Bonhoeffer en van filosofen als Kant en Nietzsche. Hij spreekt over de wonden die de kerk heeft voortgebracht zoals de priesterschandalen over misbruik en die de kerk en de mensheid worden toegebracht. Met al die wonden moet die mensheid zien te leven door ze aan te raken, zoals de titel van dit boek luidt. De opgestane Jezus zal ons daarbij helpen. Uit dit alles blijkt dat de auteur een onwankelbaar geloof heeft in Jezus als verlosser. Hij probeert de lezer daarbij te betrekken. Het boek is voorzien van voetnoten met onder meer literatuurverwijzingen. De doelgroep voor dit boek zal vooral bestaan uit orthodoxe rooms-katholieken.

Over Tomáš Halík

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects.)

Tomáš Halík (Praag, 1 juni 1948) is een Tsjechisch rooms-katholieke priester, filosoof en theoloog. Hij is hoogleraar aan de Karelsuniversiteit Praag en staat anno 2019 bekend als een van de meest toonaangevende rooms-katholieke denkers van het moment.

Levensloop

Halík werd een aanhanger van het rooms-katholicisme toen hij 18 jaar oud was, onder invloed van schrijvers als Gilbert Keith Chesterton en Graham Greene. Hij studeerde sociologie en filosofie aan de Karelsuniversiteit Praag. Jan Patočka was een van zijn leermeesters. Hij studeerde in 1968 korte tijd Engels aan de Universiteit van Wales in Bangor. De Russische inval in Tsjechoslowakije in augustus 1968 om een einde te maken aan de Praagse Lente kwam voor Halík als een totale verrassing.

Halík keerde terug naar Praag. Tijdens zijn afstuderen in 1972 hield hij tijdens de diploma-uitreiking een speech die niet in de smaak viel bij het communistische regime. Hij werd …Lees verder op Wikipedia