Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alles over Tristan : roman

Tommy Wieringa (auteur)
+1
Alles over Tristan : roman
×
Alles over Tristan : roman Alles over Tristan : roman

Alles over Tristan : roman

Genre:
Bij het werken aan de biografie van een twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige dichter stuit een biograaf op onthutsende gegevens.
Onderwerp
Schrijvers
Titel
Alles over Tristan : roman
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020 | Andere uitgaves
188 p.
ISBN
9789403105918 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tommy Wieringa's derde roman Alles over Tristan beschrijft de zoektocht van de jonge biograaf Jacob Keller naar zijn onderwerp, de bijna 20 jaar eerder gestorven dichter Viktor Tristan. Over de gedichten van die "komeetachtige verschijning aan het firmament van de poëzie, die het stof van de woorden had geblazen, de poëzie ontmantelde en haar eigenhandig weer in elkaar had gezet" komen we ondanks deze ronkende en barokke lofbetuigingen weinig te weten. De echte held van de roman is dan ook niet de zgn. visionaire dichter, maar wel zijn biograaf, die er alles aan wil doen om deze vererende opdracht tot een goed einde te brengen.

Dat het ontrafelen van de mythes, mysteries en leugens die rond leven en werk van Tristan blijken te hangen, uiteindelijk ook het leven van zijn levensbeschrijver bepalend zullen beïnvloeden vormt het eigenlijke kerngegeven van het boek. Over de fictieve dichter weten we dus niet veel. Dat hij twee alom bejubelde bundels heeft nagelaten met de eve…Lees verder
De auteur (1967), bekend door 'Joe Speedboot' (2005), scheef eerder (in 2002) deze biografieroman: een intrigerend romangenre, waar grote schrijvers als Vestdijk, Brakman, Mann, Nabokov, Malamud, Sartre en Byatt zich aan gewaagd hebben. In 'Alles over Tristan' reist de ambitieuze biograaf Jakob Keller naar de havenstad Mercedal om onderzoek te doen naar de twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige, maar nog altijd populaire dichter Viktor Tristan. Keller, die zich restaurateur van vervlogen levens noemt, maar heel goed beseft dat er niet een coherent leven bestaat - een notie van belang voor iedere vorm van biografie - spreekt met mensen die Tristan gekend hebben. Een spannende speurtocht volgt, waarbij de rol van het toeval wel eens nadrukkelijk is. Een goed geschreven, knappe biografieroman. Ten slotte weet de biograaf alles over Tristan - de ontknoping is spectaculair - maar de resultaten van die wetenschap zal hij niet publiceren: 'De wereld mocht haar mythe houden'.

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

Na de publicatie van drie romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende hoorspelen. In 2013 presenteerde hij zes weken lang de televisieserie D…Lees verder op Wikipedia