Boek
Nederlands

Filosofie van het landschap

Ton Lemaire (auteur)
+1
Filosofie van het landschap
×
Filosofie van het landschap Filosofie van het landschap

Filosofie van het landschap

Cultuurfilosofische beschouwingen over de verhouding van de mens tot zijn omgeving.
Titel
Filosofie van het landschap
Auteur
Ton Lemaire
Taal
Nederlands
Editie
Twaalfde, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019 | Andere uitgaves
291 p. : ill.
ISBN
9789026342035 (paperback)
Plaatsingssuggestie
905.2 (SISO) Milieufilosofie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rond 1400 begon de Europese mens op geheel andere wijze de ruimte te organiseren dan voorheen. Schilders en literatoren ontdekten het landschap. Ook de gewone man trok de natuur in. Van pelgrim werd hij tot wandelaar om zich ten slotte te ontwikkelen tot toerist. Deze geschiedenis is op zichzelf al intrigerend. Zij wordt dat nog extra doordat een filosoof er de uitdrukking in naspeurt van zeer diep ingrijpende ontwikkelingen in de gehele natuur. Er valt uit dit boek, dat inmiddels als standaardwerk geldt, veel te leren. Het is bovendien erg prettig geschreven, best toegankelijk voor een breder publiek dan alleen voor vakfilosofen. Met noten. Vanaf de 6e druk een nieuw voorwoord van de auteur waarin deze zijn huidige inzichten verwoordt. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Ton Lemaire

Ton Lemaire (Rotterdam, 6 oktober 1941) is een Nederlandse cultureel antropoloog en cultuurfilosoof. Hij wordt veelal gezien als een radicaal groen denker. Zijn bekendste werken zijn De Tederheid, Filosofie van het Landschap en Over de Waarde van Culturen. Hij zou vooral geïnspireerd zijn door Jean-Jacques Rousseau, Albert Camus en Claude Lévi-Strauss.

Biografie

Lemaire is geboren in Rotterdam, maar het gezin verhuisde al gauw naar een dorpje in Limburg. Het landschap daar - en dan met name het Leudal - deed naar eigen zeggen rond zijn veertiende zijn liefde voor de natuur ontwaken. Hij studeerde culturele antropologie in Utrecht en filosofie aan de Sorbonne en aan de universiteit van Nijmegen. Na zijn afstuderen werd hij universitair docent cultuurfilosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In de jaren zeventig heeft Lemaire zich zeer actief ingezet voor allerlei werkgroepen en verenigingen (o.a. Mili…Lees verder op Wikipedia