Boek
Nederlands

Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika

Ton Van Der Lee (auteur)
+1
Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika
×
Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika

Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika

Genre:
Een Nederlandse filmproducent bouwt in Mali een zandkasteel volgens eeuwenoude architectuur.
Titel
Het zandkasteel : een thuis in West-Afrika
Auteur
Ton Van Der Lee
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2009 | Andere uitgaves
255 p. : ill.
ISBN
9789460032080 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen Ton van der Lee als jongeman in Spanje op vakantie was werd hij samen met een vriend toevallig genood in het huis van Salvador Dalí, dat vreemde bouwsel van de excentrieke meester. Die maakte voor Van der Lee een schets van een imaginair huis; jaren later zal die de gelijkenis zien met de architectuur van het Malinese Djenné. Als hij dan ook nog kampt met een soort burn-out van de westerse stress, dan weet hij wat hem te doen staat: daar, in die magische West-Afrikaanse stad een huis bouwen. De parel van Mali is opgetrokken in een organische bouwstijl van een eeuwenoude ambachtelijke traditie, waarin de lemen huizen en moskeeën steeds veranderen, aangezien ze jaarlijks moeten worden bijgepleisterd en hersteld na de regens.

Van der Lee gaat er een tijd resideren en leert de samenleving en de bewoners van de legendarische plek kennen en respecteren. Het ware avontuur begint als hij na een bezoek aan Nederland terugkomt met jeep en materiaal, via de westkust van Afrika. Dat d…Lees verder
Een Nederlandse filmproducent vlucht voor de stress van zijn werk en de samenleving om ergens in Afrika een huis te bouwen. Het boek beschrijft de zoektocht die hem in Mali en de oude stad Djenne brengt, waar hij besluit zijn 'zandkasteel' te bouwen in de eeuwenoude architectuur waarom de stad internationaal beroemd is geworden. Het verhaal vertelt op ontroerende wijze hoe de auteur zijn plaatsje vindt in deze oude cultuur, hoe hij de taal leert, vrienden maakt, zijn plannen ontvouwt voor het bouwen van een huis, de metselaars en stenenmakers vindt, en stapje voor stapje het huis van zijn droom optrekt. Hij wordt verliefd op een meisje, dat later uitgehuwelijkt blijkt te zijn aan een ander. Hij beschrijft met een scherp oog voor detail en sfeer de dagen durende huwelijksceremonie van een van zijn vrienden. De auteur is een begaafd en meeslepend verteller, het boek een geslaagde zoektocht naar de ziel van Afrika. Een verfrissend en tegelijk spiritueel verhaal. Paperback; kleine druk.