Boek
Nederlands

Een ijskoud vriendje

Ton Van Reen (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Een ijskoud vriendje
×
Een ijskoud vriendje Een ijskoud vriendje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De uit Ghana afkomstige Tobias raakt in de winter bevriend met een ijspegel. Als het zomer wordt, bewaart hij Glaas in de diepvries. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Een ijskoud vriendje
Auteur
Ton Van Reen
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Maassluis: Compaan, 2011 | Andere uitgaves
64 p. : ill.
ISBN
9789490374556 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tobias, of Tob – zoals hij door zijn vrienden in Ghana genoemd wordt, kijkt verwondert naar het dikke pak sneeuw. Enkele weken geleden verhuisde hij samen met zijn ouders en zijn zusje van het warme Ghana naar het koude Nederland. Tob voelt zich eenzaam. Alle kinderen zijn naar school, maar hij zal pas binnen enkele dagen op de schoolbanken zitten.Net als in vele andere boeken waar een kind naar een ander land trekt, vergelijkt ook Tob Ghana met zijn nieuwe thuis. In Ghana liepen er altijd kinderen op straat, maar in Nederland blijft iedereen binnen door de kou. Chocomelk drinkt hij hier warm, ginder koud, enzovoort.
Het verhaal begint wanneer Tob door de sneeuw rent en een stemmetje hoort. In een klein huisje van ijs woont Glaas. Hij is zo groot als een hand en helemaal doorzichtig. Er ontstaat een wonderbaarlijke vriendschap tussen de jongen en de levende ijspegel. Alleen kinderen die een tokkeltje in hun hoofd hebben, kunnen Glaas verstaan: ‘Als kinderen een tokkeltje in hun h…Lees verder
De uit Ghana afkomstige Tobias (Tob) is pas in Nederland komen wonen en heeft nog weinig contact met andere kinderen. Omdat hij over een zeer rijke fantasie beschikt, vermaakt hij zich in zijn eentje uitstekend, vooral wanneer hij bevriend raakt met Glaas, een levende ijspegel die hij in de vriezer laat ‘overzomeren’. Als Glaas terug naar de noordpool gaat is Tobias daar niet zo heel verdrietig over: hij zit inmiddels op school en heeft 'echte' vriendjes gekregen. Een aardig verhaal, zonder grote emoties, dat rustig, in korte zinnen en eenvoudige bewoordingen wordt verteld. Geïllustreerd met hartverwarmende tekeningen in zwart-wit en op het omslag een gekleurde afbeelding van Tobias in de sneeuw. Ze ondersteunen het verhaal prima. Het boek is te gebruiken in het onderwijs als aanleiding tot een gesprek over de multiculturele samenleving. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties