Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Winnaars

Ton Van Reen (auteur), Yolanda Eveleens (illustrator)
+1
Winnaars
×
Winnaars Winnaars
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Aisha wint de schoolwedstrijd hardlopen; daarom mag ze meedoen aan de grote wedstrijd tussen verschillende scholen. Maar dan gebeurt er een ongeluk. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Winnaars / Ton van Reen ; met tek. van Yolanda Eveleens
Auteur
Ton Van Reen
Illustrator
Yolanda Eveleens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
101 p. : ill.
ISBN
90-276-7925-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De reeks 'Wachtwoord' richt zich niet specifiek op de moeilijke lezers, maar toch kunnen deze boeken ook die groep aanspreken. Voorliggende verhalen tellen zo'n 128 bladzijden en af en toe is er ook een illustratie. De meestal korte hoofdstukjes leiden de lezers door het verhaal. Alleen in Hiep hiep hypnose zijn de hoofdstukken wat langer. Dit verhaal telt negen deeltjes, de andere drie hebben er een twintigtal. Achteraan in elk boek vindt de lezer een verantwoording van de auteur: 'Waarom ik dit boek schreef' en daarbij komen nog enkele biografische gegevens van de schrijver. Ook het thema en het AVI-niveau werden vermeld. De taal is eenvoudig, dialogen en beschrijving wisselen elkaar af. Onder andere door de vele directe rede zit er heel wat vaart in het verhaal.

Met de reeks snijden verschillende auteurs telkens een ander thema aan. De gebeurtenissen krijgen alle aandacht, de karaktertekeningen wat minder. Toch merk je bij bepaalde hoofdpersonages een evolutie. Zo kri…Lees verder
Dit verhaal kent twee verhaallijnen. Allereerst vertelt het over de wederwaardigheden rond een hardloopwedstrijd tussen scholen. Daarnaast gaat het in op de Somalische achtergrond van een van de deelnemers, Aisha. De eerste verhaallijn bevat de gebruikelijk schoolperikelen rond vriendschap en jaloezie, maar de aanwezigheid van een getalenteerde klasgenoot in een rolstoel maakt dat het net iets meer te bieden heeft. Aisha's achtergrond wordt beschreven, niet geproblematiseerd. Al met al een aardig, zij het wat braaf verhaal dat wensvervullend eindigt. Achter in het boek ligt de auteur toe waarom hij dit boek schreef. Dit wordt gevolgd door een korte biografische tekst. Vanaf ca. 9 jaar.

Winnaars

Vier jaar geleden vluchtte Aisha met haar naaste familie uit Somalië naar Nederland, waar ze werden opgevangen in een asielcentrum. Een jaar geleden verhuisde ze vanuit het asielcentrum naar Nijmegen. Ze had geluk, ze kwam er op een prettige school terecht. Een school waar wel meer kinderen uit andere landen zaten. Ze viel helemaal niet op en voelde zich snel opgenomen. Tijdens atletiekwedstrijden op school blijkt ze erg snel te kunnen hardlopen en al gauw sluit ze aan bij een atletiekclub. Daar ervaart ze niet alleen hoe prettig het is dit talent te kunnen gebruiken en te trainen. Ze wordt er ook geconfronteerd met de jaloerse reacties van jongeren uit een andere club. Een stok in het wiel van haar fiets veroorzaakt een valpartij waardoor Aisha een tijdje uit circulatie is. Gedurende deze periode denkt ze vaak met heimwee terug aan haar grootmoeder die nog in Somalië woont. Deze rustperiode brengt haar ook dichter bij Jennifer, een klasgenoot die in een rolstoel zit, aan een aantal a…Lees verder

Suggesties