Daisy
Nederlands

Winnaars

Ton Van Reen (auteur), Sofie Demeyer (verteller)
Aisha wint de schoolwedstrijd hardlopen; daarom mag ze meedoen aan de grote wedstrijd tussen verschillende scholen. Maar dan gebeurt er een ongeluk. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Winnaars
Auteur
Ton Van Reen
Verteller
Sofie Demeyer  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2004
1 cd
Speelduur
1:48:12
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem Geconverteerd boek

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit verhaal kent twee verhaallijnen. Allereerst vertelt het over de wederwaardigheden rond een hardloopwedstrijd tussen scholen. Daarnaast gaat het in op de Somalische achtergrond van een van de deelnemers, Aisha. De eerste verhaallijn bevat de gebruikelijk schoolperikelen rond vriendschap en jaloezie, maar de aanwezigheid van een getalenteerde klasgenoot in een rolstoel maakt dat het net iets meer te bieden heeft. Aisha's achtergrond wordt beschreven, niet geproblematiseerd. Al met al een aardig, zij het wat braaf verhaal dat wensvervullend eindigt. Achter in het boek ligt de auteur toe waarom hij dit boek schreef. Dit wordt gevolgd door een korte biografische tekst. Vanaf ca. 9 jaar.

Winnaars

Vier jaar geleden vluchtte Aisha met haar naaste familie uit Somalië naar Nederland, waar ze werden opgevangen in een asielcentrum. Een jaar geleden verhuisde ze vanuit het asielcentrum naar Nijmegen. Ze had geluk, ze kwam er op een prettige school terecht. Een school waar wel meer kinderen uit andere landen zaten. Ze viel helemaal niet op en voelde zich snel opgenomen. Tijdens atletiekwedstrijden op school blijkt ze erg snel te kunnen hardlopen en al gauw sluit ze aan bij een atletiekclub. Daar ervaart ze niet alleen hoe prettig het is dit talent te kunnen gebruiken en te trainen. Ze wordt er ook geconfronteerd met de jaloerse reacties van jongeren uit een andere club. Een stok in het wiel van haar fiets veroorzaakt een valpartij waardoor Aisha een tijdje uit circulatie is. Gedurende deze periode denkt ze vaak met heimwee terug aan haar grootmoeder die nog in Somalië woont. Deze rustperiode brengt haar ook dichter bij Jennifer, een klasgenoot die in een rolstoel zit, aan een aantal a…Lees verder

Suggesties