Boek
Nederlands

Lied van Solomon

Toni Morrison (auteur), Piet Verhagen (vertaler)
Een zwarte jongeman gaat samen met een vriend op zoek naar zijn afkomst en achtergrond in de geboortestreek van zijn voorouders.
Titel
Lied van Solomon
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Piet Verhagen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Song of Solomon
Editie
Tiende, geheel herziene druk
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020 | Andere uitgaves
382 p.
ISBN
9789403189406 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse schrijfster (1931) ontving in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk behandelt het voortdurende conflict tussen zwarte, vrouwelijke en heersende maatschappelijke (blanke) waarden, en wordt gekenmerkt door een mengeling van realisme en zwarte folklore. De roman 'Het lied van Solomon' ('Song of Solomon', 1977) vertelt het verhaal van de zwarte Milkman Dead, die opgroeit in de noordelijke staat Michigan en na een zoektocht naar zijn 'roots' in het zuiden zijn identiteit ontdekt. De beschrijving van de bizarre familie Dead is macaber en humoristisch en doet in zijn fantastische veelkleurigheid denken aan het werk van Garcia Marquez. Naast een familiekroniek is 'Het lied van Solomon' ook een indringende verbeelding van de moeizame integratie van zwarten in de Verenigde Staten. Maar wat het verhaal van begin tot eind beheerst, is de (geestelijke) strijd die een individu moet voeren om zijn persoonlijkheid niet te laten misbruiken door de ambities, verlangens en idealen…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia