Boek
Nederlands

De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen

Tonke Dragt (auteur)

De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken sprekend op elkaar, maar ze zijn heel verschillend van aard. Laurenzo is edelsmid en Jiacomo meesterdief. Samen beleven ze allerlei sprookjesachtige avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Tweelingen
Titel
De goudsmid en de meesterdief : vrij naar Babinase balladen / tekst en illustraties Tonke Dragt
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2018
347 p. : ill.
ISBN
9789025875244 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1961 voor het eerst verschenen debuut met twaalf sprookjesachtige avonturenverhalen over de tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo. De twee lijken uiterlijk als twee druppels water op elkaar, hetgeen in alle verhalen op een knappe wijze wordt uitgebuit. Hoewel Laurenzo kiest om een vakkundige edelsmid te worden en de vindingrijke Jiacomo door omstandigheden een dief wordt, kiezen ze altijd weer partij voor elkaar en wint hun goede inborst het van het kwaad. De verhalen zijn vlot en verrassend geschreven met avontuur, spanning, humor en ontroering als belangrijkste ingrediënten. Elk verhaal wordt voorafgegaan door een citaat uit een klassiek sprookje of verhaal, en besloten met een verbindende tekst die telkens de opmaat is voor het volgende verhaal. Mede doordat de gebeurtenissen een middeleeuwse setting hebben, doen de verhalen tijdloos aan. Soms zijn gebruikte woorden of begrippen inmiddels verouderd voor jonge kinderen, maar kunnen in de context nog steeds goed worden begrepen. Na r…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta / Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze terecht bij uitg…Lees verder op Wikipedia