Boek
Nederlands

Denken over de twintigste eeuw

Tony Judt (auteur), Timothy Snyder (auteur)
+1
Denken over de twintigste eeuw
×
Denken over de twintigste eeuw Denken over de twintigste eeuw

Denken over de twintigste eeuw

Analyse van de twintigste eeuw, met het accent op politieke en economische ontwikkelingen, in de vorm van een vraaggesprek met de Britse historicus (1948-2010).
Onderwerp
20ste eeuw, Judt, Tony
Titel
Denken over de twintigste eeuw
Auteur
Tony Judt Timothy Snyder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Thinking the twentieth century
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2013 | Andere uitgaves
494 p.
ISBN
9789045023700 (paperback)
Plaatsingssuggestie
927.3 (SISO) 20ste - 21ste eeuw (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De neerslag van gesprekken met de historicus Tony Judt. Hij krijgt ruim baan, de co-auteur Timothy Snyder beperkt zich tot kritische opmerkingen en vragen. Elk van de negen hoofdstukken begint met biografische gegevens die het mogelijk maken de ontwikkeling van scholing, denken en doen van Judt te volgen. De bespiegelingen betreffen in de parallelle periodes van de twintigste eeuw politieke, sociale, culturele, filosofische ontwikkelingen, de rol en betekenis van Midden- en Oost-Europa, West-Europa, Engeland en de Verenigde Staten. Bijzondere aandacht is er voor de positie van de joden. Veel aandacht ook voor economische ontwikkelingen en theorieën. Het accent ligt voortdurend op de rol en plichten van de intellectueel en de universitaire wereld. De overdenkingen zijn naast verhalend overwegend sterk analytisch en theoretiserend van aard en veronderstellen een zeer grote belezenheid bij de lezer. Met name van belang voor historici, journalisten en studenten geschiedenis. Met boekenlij…Lees verder

Over Tony Judt


Tony Robert Judt (Londen, 2 januari 1948 - New York, 6 augustus 2010) was een Brits historicus, schrijver en hoogleraar, gespecialiseerd in Europese geschiedenis.

Wetenschappelijke carrière

Tony Judt studeerde aan het King's College (Cambridge) en aan de École Normale Supérieure (Parijs). Hij was docent aan universiteiten in Cambridge, Oxford, Berkeley en aan de New York University. Hij bezette de Erich Maria Remarque-leerstoel in Europese studies aan de Universiteit van New York en schreef veel artikelen voor de New York Review of Books. In 1996 werd Judt verkozen tot lid van de American Academy of Arts and Sciences en in 2007 tot corresponderend lid van de British Academy.

Levensloop

Judt woonde gedurende zijn leven in Engeland, Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten. Hij omschreef zichzelf als een ‘g…Lees verder op Wikipedia

Suggesties