Boek Nederlands

Ik wil een cowboymeisje zijn

Tony Ross (illustrator), Jeanne Willis (auteur)

Ik wil een cowboymeisje zijn

Tony Ross (illustrator), Jeanne Willis (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Een stadsmeisje fantaseert dat ze een cowboymeisje is dat rondzwerft op de prairie. Prentenboek met vlotte tekeningen in zachte kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Cowboys
Titel
Ik wil een cowboymeisje zijn
Illustrator
Tony Ross
Auteur
Jeanne Willis
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
I want to be a cowgirl
Uitgever
Amsterdam: Sjaloom, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-6249-392-0 (hardback) 9799062493929 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Fantaseren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een meisje wil niet saai en braaf maar een echt cowboymeisje zijn. Met op de achtergrond de wolkenkrabbers van een grootstad probeert het meisje haar droom levend te maken in een stukje wei. Daarin fungeert een zwerfhond als paard, poezen op een stort worden jonge wolfjes bij een rivier, bananen worden pistolen, een stort vol oud ijzer lijkt (als ze haar ogen stevig dichtknijpt) op een kudde wilde stieren. Uiteindelijk lijkt de droom van het meisje werkelijkheid te worden: we zien haar plots in echte cowboykleren richting Texas vliegen, waar de bontgevlekte zwerfhond nu een prachtig paard is geworden. En... de stijve, keurige papa van het meisje gooit het saaie bestaan van zich af en springt in cowboykleren, op weg naar het avontuur.

Zowel de grootstad als de droom een cowboymeisje te zijn komen erg Amerikaans over. De cowboyglorie is in ons land tegenwoordig niet meer zo gekend. Toch blijft het een leuk en herkenbaar gegeven voor jonge kinderen. Tony Ross maakte levendige, met…Lees verder
Prentenboek over een meisje dat geen braaf kind wil zijn. Ze vraagt aan haar keurige vader of ze een cowboymeisje mag worden en of hij ook meegaat. Op elke tekening laat ze zien wat ze daarmee bedoelt. In haar fantasie is de stad de prairie en een hond haar paard. De tekeningen, die telkens driekwart pagina beslaan, tonen een eigenzinnig meisje dat leeft in een grote stad met veel wolkenkrabbers. In haar fantasie ontsnapt ze naar cowboyland; dat wordt op humoristische wijze verbeeld. De tegenstelling tussen de fantasiewereld en de realiteit van de stad komt goed uit de verf. De tekeningen zijn met zwarte dunne lijnen opgezet met gebruik van veel pasteltinten. De tekst is geschreven in de ik-vorm. Onder elke tekening staan twee regels die samen met de twee regels op de volgende pagina een rijm vormen. Door de groot gedrukte schreefloze letters en de eenvoudige woordkeus ook zelf te lezen vanaf 7 jaar. Grappig voorleesprentenboek voor 4 jaar en ouder.