Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
In door nazi's bezet Engeland in 1946 besluit Jodenjager John Rossett een Joods jongetje te redden, het begin van een bloedstollende klopjacht waarin niemand te vertrouwen is.
Titel
Tijden van duisternis
Auteur
Tony Schumacher
Vertaler
Gerard Suurmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The darkest hour
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2018 | Andere uitgaves
399 p.
ISBN
9789022582893 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De man die weer ging nadenken

Thriller. Nee, de nazi's hebben de Tweede Wereldoorlog niet gewonnen. Nogal doen veel boeken wel alsof, ook een nieuwe achtervolgingsroman van Tony Schumacher.

Op de BBC loopt momenteel een uitmuntende serie die gebaseerd is op een boek van de Engelse spionageauteur Len Deighton uit 1978. In SS-GB gaat hij ervan uit dat de geallieerden in 1941 de Battle of Britain hebben verloren en dat het eiland in handen is gevallen van de nazi's. Deighton was niet de eerste schrijver die een alternatieve geschiedenis rond het verloop en de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog bedacht. In 1962 bijvoorbeeld schreef Philip K. Dick al De man in het hoge kasteel. Daarin hebben de nazi's en de Japanners grote delen van de VS veroverd.

Een van de beste romans waarin uitgegaan wordt van een overwinning van de Führer is Vaderland van Robert Harris, waarin Hitler in 1964 zijn 75ste verjaardag mag vieren. Ook Philip Roth stoeide met het gegeven in De plot tegen Amerika toen hij Charles Lindbergh president van de VS maakte en liet sympathiseren met de nazi's.

De Brit Tony Schumacher (niet te verwarren met…Lees verder

In 1946 houdt nazi-Duitsland Engeland bezet. Politieman John Rossett was een Engelse oorlogsheld, maar na de dood van zijn vrouw en zoon door een bomaanslag van het Engelse verzet is hij bij het Bureau voor Joodse Zaken gaan werken, waarvoor hij op ondergedoken Joden jaagt. Zijn emoties verdooft hij met sloten alcohol. Een oude Joodse kennis vraagt, voordat hij door Rossett wordt afgevoerd, of hij op zijn schat wil passen. Dat blijkt het jongetje Jacob. Dankzij Jacob verandert er iets in de geest van de gewelddadige Rossett en hij besluit de jongen te redden, een beslissing die hem in conflict brengt met zijn baas, de intelligente majoor Koehler die ondanks al zijn beschaving meedogenloos is. In een armoedig en grauw Londen ontwikkelt zich een gewelddadige klopjacht. Medestanders blijken verraders of dubbelspionnen te zijn, niemand is te vertrouwen. Stevig geweld in een verhaal waarin de hoofdpersoon weer zichzelf wordt. Een sterk thrillerdebuut.