Toon over Toon : het beste van Toon Hermans

Toon Hermans (auteur), Lisa Wade (samensteller)
+1
Toon over Toon : het beste van Toon Hermans
×
Toon over Toon : het beste van Toon Hermans Toon over Toon : het beste van Toon Hermans

Toon over Toon : het beste van Toon Hermans

Verzameling van de beste en bekendste liedjes en fragmenten uit conférences van Toon Hermans. Met cd.
Titel
Toon over Toon : het beste van Toon Hermans / samengesteld door Lisa Wade
Auteur
Toon Hermans 1916-2000
Samensteller
Lisa Wade
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2007
48 p. : ill. + cd
ISBN
90-5444-490-8
Plaatsingssuggestie
796.3 (SISO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het beste van Toon Hermans bevat een CD met 12 sketches, en een boekje met alle teksten, die bovendien heel grappig geïllustreerd zijn.

Wie de sketches van Hermans ooit volgde op TV weet dat hij ervan hield om karikaturen van mensen neer te zetten en om te spelen met taal. Zijn mimiek was zo sterk dat je al lachte om niets, maar daardoor komen de liedjes op de cd net minder goed tot hun recht. Bij het beluisteren verwacht je bv. meer dan alleen het schijnbaar eindeloos herhalen van de eerste lijnen van 'Wat ruist er door het struikgewas'. De samenstellers van dit boekje hebben daar rekening mee gehouden: voor wie Hermans nooit live zag optreden, zijn de foto's, de teksten, de karikaturen en de uitleg immers een enorme hulp om evenveel te genieten van de sketches.

Voor Hermans was "de sfeer van warmte" de hoofdzaak, en theater betekende voor hem ook het kermis- en circusachtige. Hij kon zonder moeite van een bepaald personage in een ander stappen, hij schreef de t…Lees verder
Boek en cd met de beste en bekendste liedjes en fragmenten uit conférences van Toon Hermans. Lisa Wade geeft in het boekje uitleg bij de in het boekje en op de cd opgenomen nummers. Daarnaast komt Toon zelf aan het woord in de bij elk nummer opgenomen verhalen - o.a. over het tot stand komen van de nummers -, gedichtjes, uitspraken, overpeinzingen, tekeningen en schilderijen. Met onder meer De voorzitter opent, De slinger van de koffergrammofoon, High Society (de bal gehakt), Kuieren, Dit is een plek om lief te hebben, Vierentwintig rozen, Méditerranee en de parodie op Frank Sinatra's My way: High Way. Lisa Wade studeerde af op Toon Hermans aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was medesamensteller van de cd-box en dvd-box van Toon Hermans. Mooi uitgegeven, aardig (luister)boekje dat Toon Hermans-liefhebbers vast willen lezen, bekijken en beluisteren.

Over Toon Hermans

Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans (Sittard, 17 december 1916 – Nieuwegein, 22 april 2000) was een Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Hij wordt als een van de "Grote Drie van het Nederlandse cabaret" van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Wim Sonneveld en Wim Kan.

Biografie

Toon Hermans werd geboren als tweede van vijf zoons in zijn ouderlijk huis aan de Parklaan in Sittard. Hermans kende tijdens zijn leven verschillende tegenslagen. Hij ondervond in zijn jeugd de ontberingen die volgden op de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog gevolgd door de noodzakelijke wederopbouw. De Sittardsche Bank waarvan zijn vader directeur was ging in 1924 failliet en drie jaar later stierf zijn vader. Hierdoor waren Hermans en zijn broers straatarm. Hermans ging zich toen bezighouden met het schrijven van sinterklaasgedichten voor een speelgoedwinkel…Lees verder op Wikipedia