Boek
Nederlands

Als we samen

Toon Tellegen (auteur)
+1
Als we samen
×
Als we samen Als we samen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Korte filosofische dierenverhalen.
Titel
Als we samen
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Andere uitgaven
95 p.
Aantekening
De verhalen in deze bundel zijn afkomstig uit Misschien wisten zij alles, Iedereen was er en Ze wisten er meer van. Het eerste verhaal is niet eerder gepubliceerd.
ISBN
9789021428796 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met dierenverhalen van Toon Tellegen (1941), eerder verschenen in diverse bundels. Alleen het eerste verhaal is nog niet eerder gepubliceerd. Egel overdenkt hoe het zal zijn als hij samen met olifant, die steeds maar naar beneden valt, naar de top van een boom zal klimmen. Hij zou dan zijn voorpoten om olifant slaan en samen een pirouette maken zodat hij niet valt en ze samen rustig naar beneden kunnen klimmen. Hij gaat het voorstel aan olifant vertellen, maar de olifant, net uit de eik gevallen, kan nog niet goed nadenken. Misschien morgen wel. De korte dierenverhalen (van een omvang van hooguit drie pagina’s) van de veelvuldig bekroonde auteur hebben altijd een filosofische inslag en zetten aan tot denken. Maar zeker ook, vooral door de levendige, sprankelende dialogen, van heerlijk gniffelen om de wijze waarop de dieren denken en met elkaar omgaan. De verhalen, die vaak geruststellend zijn met een sprankje hoop, vervelen nooit. Dit kleine boek bevat geen illustraties, maar h…Lees verder

Als we samen

Samen dingen doen, daarover gaan de twaalf korte verhalen in dit boek van taalvirtuoos Toon Tellegen. Het is alvast een thema dat aanspreekt in deze corona-tijden. Elk verhaal telt maximum vijf pagina’s. Hierin ontmoeten de meest uiteenlopende dieren elkaar om van alles te doen. De egel helpt de olifant om in de boom te klimmen, de kikker ontroert de eekhoorn met zijn gekwaak, enzoverder. En zo passeren de meest bizarre combinaties de revue.Deze keer bevat het boek geen illustraties, maar dat hebben ze ook niet nodig om tot de verbeelding te spreken. Het eerste verhaal is nieuw, de andere verhalen zijn afkomstig uit drie verschillende verhalenbundels. Het is een verzameling van verhalen die anno 2021 nog steeds sterk zijn. Ook één van de bekendste verhalen over de dieren die aan het feestmaal bijeen zitten terwijl ze niet wisten wat ze vierden, maar wel wat ze aten, kan je in dit boek terugvinden. Het blijven dus leuke, knotsgekke, gevoelige en filosofis…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia