Boek
Nederlands

De hele tijd

Toon Tellegen (auteur), Geerten Ten Bosch (illustrator)
+1
De hele tijd
×
De hele tijd De hele tijd
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De egel vraagt aan de mier waarom de tijd nooit stopt. Mier geeft antwoord, maar de egel begrijpt het nog steeds niet en blijft erover nadenken. ’s Nachts komt de tijd bij hem op bezoek. Uitgave in hoog, smal formaat met filosofisch verhaal en kunstzinnige, sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De hele tijd
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Geerten Ten Bosch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
[36] p. : ill.
ISBN
9789021414898 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De egel vraagt aan de mier waarom de tijd altijd maar door gaat. Mier haalt zijn schouders op, dat is gewoon zo, maar Egel blijft piekeren. ’s Nachts schrikt hij wakker. Voor zijn huis ziet hij de hele tijd staan, alle seconden, minuten, uren, dagen, jaren. Veel wijzer wordt hij er niet van, behalve dit: hij besluit dat hijzelf niet voorbij gaat. Een typisch Tellegen-verhaal met filosofische verwondering, uitgegeven in een hoog staand formaat met vele illustraties over twee pagina’s. Illustrator Geerten ten Bosch drukt in beeld prachtig de eindeloosheid van de tijd uit. Bijvoorbeeld door de nerven en jaarringen van een boom minutieus en bladvullend te tekenen, waardoor de kijker er haast in verdwijnt. Een zeer geslaagde combinatie van tekst en beeld. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De hele tijd

Toon Tellegen houdt van dierenverhalen en hier speelt een egel de hoofdrol. Egel krijgt namelijk bezoek van de hele tijd. De hele tijd bestaat uit kleine, ronde seconden, magere minuten, grote uren, nog grotere dagen en de jaren rijzen daar nog bovenuit. Egel bekijkt de tijd en begint zich vragen te stellen, filosofische vragen, waar niet altijd onmiddellijk een antwoord op is.  De tijd kan niet helpen want al gauw is het de hoogste tijd om te vertrekken of de tijd duurt te lang.  Het is niet de eerste keer dat Toon Tellegen en Geerten Ten Bosch samenwerken aan een boek. De tekst staat duidelijk en groot op een witte achtergrond. Ze wordt afgewisseld door bladzijden met volledige illustraties. Het is even wennen aan de wijze waarom Ten Bosch hier de illustraties verzorgt. De vormgeving kwam tot stand via lithografie, wat resulteerde in zwart-wit illustraties met hier en daar een accentkleurtje. Daarbovenop zijn de tekeningen ontzettend druk: het hele blad moet vo…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia