Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Pikkuhenki

Toon Tellegen (auteur), Klaas Ten Holt (andere), Marit Törnqvist (illustrator)
Een minuscuul heksje kan de gedachten van dieren en mensen binnenvliegen; eenmaal daar geeft zij zoveel kracht dat de dieren en mensen zich weten te bevrijden van hun slechte baas of wrede keizer. Prentvertelling met bijzondere illustraties in veelzeggende tinten. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen, Macht
Titel
Pikkuhenki / Toon Tellegen ; ill. Marit Tornqvist ; met muziek van Klaas Ten Holt
Auteur
Toon Tellegen
Andere
Klaas Ten Holt 1960-
Illustrator
Marit Törnqvist
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Emanuel, 2018 | Andere uitgaven
40 p. : ill. ; 1 cd
Verschijningsdatum
06-03-2018
ISBN
9789463497664 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Modern sprookje over Pikkuhenki, een minuscuul heksje dat voor mensenogen onzichtbaar is. Pikkuhenki ontdekt dat ze veel macht heeft als ze de gedachten van dier en mens invliegt. Een hond en een beer weten zichzelf zo voor korte tijd vrij te maken van hun baas. Pikkuhenki vliegt verder over het rijk en ziet veel onrecht. Dan vliegt het heksje de gedachten van het jongetje Iwan binnen en laat hem 'Breng de keizer hier' zeggen. Pikkuhenki is het symbool van verzet tegen onderdrukking. Ze laat de kracht zien van de gedachten die mensen kunnen bewegen tot bevrijdende acties. Iwans rode mutsje is een opvallend element tussen al het grijs, geeft Iwans kracht aan en zorgt voor een mooie compositie met de rode kroon en mantel van de keizer. De blaffende honden en dansende mensen lijken gehypnotiseerd waardoor een absurdistische sfeer ontstaat, terwijl de overige illustraties juist angst en volgzaamheid tonen. De bijzondere illustraties zijn vaak paginavullend; daarnaast haalt de illustrator …Lees verder

Pikkuhenki

Toon Tellegen en Marit Törnqvist maakten samen een boek over Pikkuhenki, een heks die zó klein was dat ze onder een zandkorrel woonde, naast een stofje, achter een grassprietje. Pikkuhenki ontdekt dat ze, hoewel ze klein is, toch over heel wat macht beschikt. Of heeft ze macht juist omdat ze zo klein is? Toon Tellegen laat zijn kleine heks afschuwelijke dingen verrichten, maar hij doet dat wel in een krachtige, beeldrijke taal. Zo vliegt Pikkuhenki de gedachten van een hond binnen en een beetje tegen haar verwachtingen in, krijgt ze het dier volledig in haar macht: 'Grom’, zei ze. ‘Jank. Huil.’ En de hond gromde, jankte en huilde zoals nog nooit een hond had gegromd, gejankt en gehuild. Mensen bleven tot in de wijde omtrek als aan de gond genageld staan. Het was alsof de wolken waren opengesprongen en de hemel gromde en de aarde teruggromde en de hemel huilde en jankte en de aarde terughuilde en terugjankte, en alsof zelfs de zon gromde en met jankende stralen de aarde verzengde. De t…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia