Boek
Nederlands

Toen bijna niemand iets te doen had

Toon Tellegen (auteur), Jessica Ahlberg (illustrator)
+1
Toen bijna niemand iets te doen had
×
Toen bijna niemand iets te doen had Toen bijna niemand iets te doen had

Toen bijna niemand iets te doen had

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bundel korte verhalen met filosofische inslag over de eekhoorn en andere dieren. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Toen bijna niemand iets te doen had
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Jessica Ahlberg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
131 p. : ill.
ISBN
9789045115450 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met de mooiste verhaaltjes over de eekhoorn en andere dieren uit 'Toen niemand iets te doen had'. Soms wordt er rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van deze dieren, soms niet. Het taalgebruik is eenvoudig, soms poëtisch, met veelzeggende dialogen. De auteur, veel begriffeld en winnaar van de Constantijn Huyjgensprijs 2007 voor zijn gehele oeuvre, zet jong en oud aan het denken met zijn verhalen over abstracte begrippen als missen, eenzaamheid, verdriet en verlangen. Kinderen vanaf ca. 10 jaar kunnen de verhalen technisch goed lezen maar de diepere, filosofische gedachte die de schrijver wil verwoorden zal aan de meesten wellicht voorbijgaan. Zonder dit begrip blijft er nog altijd een mooi geschreven verhaaltje over waarvan de clou een beetje in de lucht blijft hangen, maar waarvan de opgeroepen beelden zeker bij blijven. Met nieuwe illustraties, fijne pentekeningen met aquarel ingekleurd. Bekroond met de Gouden Griffel 1988. Mooi verzorgde, wat klein formaat uitga…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia