Boek
Nederlands

Voor de poort

Top Naeff (auteur)

Voor de poort

In de reeks:
Een jonge freule koestert een onbeantwoorde liefde voor een advocaat.
Titel
Voor de poort
Auteur
Top Naeff
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2001 | Andere uitgaves
410 p.
ISBN
90-417-0299-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze tragische roman over een onbeantwoorde liefde speelt zich af in het milieu van de Hollandse aristocratie in het begin van deze eeuw. Zowel het onderwerp als de schrijftrant doen denken aan Louis Couperus, zonder deze evenwel te evenaren. De vele details en de toch wel wat overladen stijl bemoeilijken enigszins het lezen voor de moderne lezer. Toch een goed geconstrueerde familieroman uit 1912, die inhoudelijk de hedendaagse lezer nog weet te boeien. [Kris van Zeghbroeck]
Het is een goede gedachte deze in 1912 geschreven roman te herdrukken; het boek beleefde tot 1948 negen herdrukken, maar is daarna, waarschijnlijk door de smalende betiteling 'damesroman' in de vergetelheid geraakt. Top Naeff (1878-1953) mag weggestopt zijn in het hoekje van de burgerlijke vrouwenboekenschrijfsters, deze roman laat zich lezen als een trein. Wat vakmanschap betreft kan menig schrijver van haar leren; zij schrijft een fraai proza, heeft een fraaie stijl en is niet bang voor een werk van lange adem. Het onderwerp dat ze hier behandelt, de onbeantwoorde liefde, is niet aan tijd gebonden en de lezer van nu kan zich in de tragische hoofdfiguur herkennen. Dat Liesbeths tragedie zich in een verleden tijd afspeelt doet daar niets aan af: de menselijke emoties en de verschillende reacties daarop zijn niet of nauwelijks veranderd. De roman is wel vergeleken met 'Eline Vere' van Couperus. De herdruk is gemaakt naar de 9e druk uit 1948. Paperback, kleine druk.

Over Top Naeff

Anthonetta Naeff (Dordrecht, 24 maart 1878 - aldaar, 22 april 1953) was een Nederlandse schrijfster die onder de naam Top Naeff haar boeken publiceerde, vertaalster, toneelschrijfster en toneelcritica.

Levensloop

Haar ouders waren Johan Reinhard Naeff en Anna Cornelia Vriesendorp. Van moederskant stamde zij uit de Dordtse koopmansfamilie Vriesendorp; haar vader was ten tijde van haar geboorte eerste luitenant bij het corps Pontonniers. Na een korte onderbreking door verandering van legerplaats van vader, waarin het jonge gezin in Nieuwediep en daarna Gorinchem woonde, keerde het naar Dordrecht terug; haar schooltijd ligt dan ook grotendeels in haar geboortestad. Voor de tijd van een jaar (1895/'96) ging de toen zeventienjarige Top Naeff naar een jongedameskostschool te Brussel. In 1897 overleed haar vader en ging zij met haar moeder bij haar grootmoeder wonen.

Haar debuut als toneelschrijfster was bij het toneels…Lees verder op Wikipedia