Daisy
Nederlands
Een transvrouw wordt gevraagd om co-moeder te worden van de baby van haar ex-vriendin (transvrouw die nu weer man is) en diens huidige vriendin.
Titel
Detransitie, baby : roman
Auteur
Torrey Peters
Vertaler
Janneke Van der Meulen 1954-
Verteller
Hilde Groeninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
13:28
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zwanger van veel onconventioneels

Detransitie, baby, de debuutroman van Torrey Peters, leest als een literaire trans versie van Sex and the City. Maar dan net wat scherper en gedurfder, en vol levensecht gemankeerde personages.

Detransitie, baby van Torrey Peters (1982) heeft veel van een ouderwetse romantische (zeden)komedie. Er is een driehoeksverhouding tussen tamelijk neurotische types, die de nodige bagage uit het verleden meetorsen. En er is een ongeplande zwangerschap om de boel er nog wat gecompliceerder op te maken. Conventionele ingrediënten genoeg.

Wat níét zo conventioneel is, wordt aardig samengevat in een korte monoloog van een van de hoofdpersonages, de scherp getongde Reese: "Ja, ga die andere vrouw, Katrina, maar vragen om haar ongeboren kind te delen met een trans vrouw. Ik durf er donder op te zeggen dat ze je zal vermoorden, waarvoor ik een deel van de eer zal opeisen zonder een gevangenisstraf te riskeren. Als je over een week nog in leven bent kijken we verder."

In verwachting

De aangesprokene is Reese' ex Ames, die ooit Amy heette, maar na hun breuk het proces dat hem tot een trans vrouw maakte terugdraaide. Nadien kreeg hij een relatie met zi…Lees verder

Roman die zich afspeelt in transgenderkringen in New York. Transvrouw Reese is slecht in alleen zijn, ze heeft een zelfdestructieve voorkeur voor getrouwde mannen. Vroeger had zij een relatie met Amy (voorheen Ames) die echter een de-transitie heeft ondergaan (weer terugkeren naar het geslacht waarmee je geboren bent) en weer Ames is. Ames heeft nu een relatie met cisvrouw Katrina, die aanvankelijk niets afweet van Ames’ trans vrouw-periode. Zij wordt zwanger maar Ames durft het niet goed aan. Hij vraagt zijn ex Reese (die een sterke moederschapswens heeft) om co-moeder te worden van Katrina’s en zijn kind. Goed geschreven, krachtige, baan- en taboe-brekende roman die zich afspeelt in het transgendermilieu, voor velen toch nog vaak onbekend terrein. Met drie goed uitgewerkte en overtuigende hoofdpersonen. Universele thema’s als liefde, seks, relaties, ouderschap en kinderwens vloeien mooi en onnadrukkelijk samen met de meer specifieke issues uit de transgenderwereld die aan de orde ko…Lees verder