Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Geef me je hand

Tove Alsterdal (auteur), Wendy Prins (vertaler)
Als een vrouw uit Stockholm volgens de politie zelfmoord heeft gepleegd door van het balkon af te springen, gaat haar zus op onderzoek omdat zij denkt dat er meer aan de hand is.
Titel
Geef me je hand
Auteur
Tove Alsterdal
Vertaler
Wendy Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Låt mig ta din hand
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016 | Andere uitgaven
430 p.
ISBN
9789044631364 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

BÄSTA SVENSKA KRIMINALROMAN

In een voorstad van Stockholm stort een vrouw van de elfde verdieping te pletter. Zelfmoord zegt de politie, maar volgens haar zus is er een verband met de verdwijning van hun moeder in de 'vuile' jaren zeventig in Argentinië.

Nadat hun moeder Helene en Charlie in de jaren zeventig in de steek heeft gelaten en haar Argentijnse minnaar Ramon achterna is gegaan, raakt wat rest van het Zweedse gezin helemaal ontwricht. Hun vader is een muzikant, maar hij glijdt door de drank steeds verder af en belandt uiteindelijk als zwerver op straat. Ook met Charlie gaat het fout: drank, drugs, depressies en foute mannen. Alleen Helene weet zich te redden: ze vindt voor zichzelf een nieuw leven uit, als architecte en moeder van twee kinderen. Maar dan, jaren later, valt Charlie op de nacht voor 1 mei van het balkon van haar flat. En al wijst alles in de richting van een wanhoopsdaad, voor Helene wordt snel duidelijk dat er meer aan de hand is: Charlie heeft haar obsessie voor hun verdwenen moeder nooit kunnen loslaten en is vier weken voordien naar haar op zoek gegaan, naar Zuid-Amerika.

Na haar vertrek naar Argentinië hebben de meisjes niets meer gehoord van hun moeder Ing-Marie. Die is daar met Ramon omdat ze de…Lees verder

Als op Walpurgisnacht schrijfster Camilla, meestal Charlie genoemd, in Stockholm van een balkon op de elfde etage van een flatgebouw valt, besluit de politie na onderzoek dat het om zelfmoord gaat: Charlie gebruikte drugs en had depressies. Haar jongere zus Helene, getrouwd en moeder van twee kinderen, had weinig contact met haar, maar is geschokt en gaat naar Charlie’s huis. Ze praat met de buren en hoort dingen waardoor ze zich gaat afvragen of het niet om moord gaat. Helene gaat op onderzoek en als ze hoort dat Charlie vier weken voor haar dood met een vriend in Argentinië was - het land waarnaar haar moeder 35 jaar terug met een nieuwe liefde vertrok, haar twee dochtertjes achterliet en verdween - reist ook zij naar Buenos Aires. Deze goed vertaalde derde thriller van de Zweedse journaliste (1960) is volgens de Swedish Crime Writers Academy de beste thriller van 2014. Het spannende verhaal heeft een uitstekende plot waarin de twee verhaallijnen prima zijn verwerkt, met veel aandac…Lees verder

Over Tove Alsterdal

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gellas

Tove Kerstin Alsterdal (Malmö, 28 december 1960) is een Zweeds journaliste, scenarioschrijver en schrijfster van misdaadromans. Ze debuteerde in 2009 met haar eerste roman in het misaadgenre, Kvinnorna på stranden. Ze schreef ook scenario's voor film en theater en is redacteur voor de misdaadromans van Liza Marklund.

Biografie

Alsterdal werd geboren in 1960 in Malmö als dochter van Alvar Alsterdal (1926–1991), een journalist uit Alster in Värmland, en Elsa Bolin (geboren Bucht, 1928–2009), een sociologe uit Karungi in Tornedalen. Alsterdal groeide op in Umeå en in Jakobsberg buiten Stockholm. Tijdens haar eerste beroepsjaren na de middelbare school werkte ze als verpleegster in het Beckomberga-ziekenhuis.

In 1985 volgde ze een opleiding tot journalist aan de Kalix Folkhögskola. Daar ontmoette ze ook Liza Marklund, die de basis legde voor een toekomstige nauwe samenwerking als a…Lees verder op Wikipedia