Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De heldendaden van Papamoem

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler)
+1
De heldendaden van Papamoem
×
De heldendaden van Papamoem De heldendaden van Papamoem
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Papamoem beschrijft zijn levensverhaal. Hij vertelt hoe hij het weeshuis ontvlucht, de wijde wereld intrekt en vriendschap sluit met Frederikson, Darteldier en Joksar. Samen beleven ze allerlei avonturen. Uiteindelijk belanden ze op een eiland, waar Papamoem een Moeminmeisje redt uit de zee - Mamamoem.
Titel
De heldendaden van Papamoem
Auteur
Tove Jansson
Vertaler
Maaike Lahaise
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Muminpappans memoarer
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013 | Andere uitgaves
171 p. : ill.
ISBN
9789044818635 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit deel van de serie over de Moeminfamilie blikt de vader terug op zijn verleden en schrijft hij zijn ’mijmoires’. Zo lezen we hoe hij onder meer darteldieren ontmoet, fantastprijzen wint, een spook verjaagt, met Dubbelderaar over zee vaart en een Moeminmeisje uit de woeste golven redt. Hoewel het oorspronkelijke boek al in 1950 is verschenen, zal dit verhaal over het Moemingezin ook hedendaagse kinderen zeker aanspreken. De fantasie en de gebeurtenissen komen goed tot hun recht in de volle en beeldende schrijfstijl, die ook voorlezen plezierig maakt. De uitgave is mooi verzorgd en heeft een duidelijk lettertype. De auteur was een Finse, maar ze schreef in het Zweeds. De eenvoudige zwart-witillustraties zijn ook van haar hand. In 1966 won ze de Hans Christan Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De heldendaden van Papamoem

In dit boek vertelt Papamoem zijn leven als moemin aan zijn zoon en diens vriendjes. Hij werd grootgebracht in een soort weeshuis, waar hij  duidelijk niet thuis hoorde. Hij besloot te ontsnappen en kwam de vaders van de vriendjes van zijn zoon tegen. Elk hadden ze hun eigen karakter en hun eigen eigenaardigheden. Toch sloten ze vriendschap en leerden ze leven met elkaars gebreken. Samen beleefden ze allerlei avonturen. Zo gingen ze varen met Dubbelderaar, kwamen ze terecht bij een alleenheerser die dacht grappig te zijn, stichtten ze een kolonie (hoewel ze niet wisten wat dit is) en tot slot kwam Papamoem Mamamoem tegen.
Het verhaal is erg fantasierijk en neemt ons mee naar een nieuwe wereld. Gelukkig brengen de tekeningen af en toe wat duidelijkheid. Want wezens als moemins, darteldieren en hemulen zijn ons natuurlijk onbekend. Bovendien zorgen deze potloodtekeningen ook voor wat meer tempo in het verhaal. Dat is nodig, want het verhaal is vrij langdradig en bevat veel moeilij…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties