De hoed van de tovenaar

Tove Jansson (auteur)
+1
De hoed van de tovenaar
×
De hoed van de tovenaar De hoed van de tovenaar

De hoed van de tovenaar

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Moemin en zijn vriendjes Snif en Snuisterik vinden een hoge hoed, die tot hun verrassing kan toveren. Samen beleven de vrienden nog meer avonturen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De hoed van de tovenaar
Auteur
Tove Jansson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Trollkarlens hatt
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
164 p. : ill.
ISBN
90-448-0609-2 9789044806090

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Samen met De komeet komt eraan brengt uitgeverij Clavis ook De hoed van de tovenaar in een nieuwe Nederlandse vertaling uit. Beide boeken werden zowat 60 jaar geleden geschreven door de in het Zweeds schrijvende Finse schrijfster Tove Jansson en vertellen over de Moemintrolletjes die in de wonderlijke Moeminvallei wonen. In De hoed van de tovenaar vinden Moem en zijn vriendje Snif na een lange winterslaap op de top van een berg een hoge, zwarte hoed. Ze nemen de hoed mee, maar ontdekken al vlug dat die vreemde krachten heeft. Zo verandert Moem zomaar in een lelijke griezel wanneer hij zich in de hoed verstopt. Maar ook later zal de hoed voor allerlei vreemde en niet altijd plezierige verrassingen zorgen. Daarnaast gaat de Moeminfamilie ook op reis, met hun boot 'Avontuur'. Spannende en zeer bizarre gebeurtenissen staan hen te wachten. Uiteindelijk duikt de eigenaar van de hoge hoed toch nog op. Iedereen mag een wens doen van hem, maar het zijn Tofsel en Wifsel die…Lees verder
Bij het aanbreken van de lente in de Moeminvallei vindt Moem een zwarte hoge hoed, een toverhoed. Alles wat Moem en zijn vrienden Snif en Snuisterik erin stoppen, wordt tot iets anders omgetoverd. Hierdoor beleven ze vele wonderbaarlijke avonturen. Schitterend boek met rijke fantasieverhaaltjes, verzorgd taalgebruik, grappige en fraaie pentekeningen. Ook het omslag doet naar dit boek grijpen. De brede marges en de ruime interlinie zorgen voor een overzichtelijke bladspiegel. Achterin een pagina met informatie over de Finse, Zweedstalige schrijfster en kunstenares (1914-2001), die in 1948 met dit kinderboek haar grote doorbraak kende. In alle Moeminboeken* is het Moemingezinnetje het middelpunt. Het werk van de auteur/illustrator is bekroond met de Hans Christian Andersenprijs. Zeer geschikt voor de mediatheek in de hoogste klassen van het basisonderwijs en om uit voorgelezen te worden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties