Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het geheim van de winter

Tove Jansson (auteur)
+1
Het geheim van de winter
×
Het geheim van de winter Het geheim van de winter

Het geheim van de winter

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Moem wordt te vroeg wakker uit zijn winterslaap. Hij ontdekt dat de wereld veranderd is in een onbekend wit en stil landschap. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Winter
Titel
Het geheim van de winter
Auteur
Tove Jansson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Trollvinter
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
138 p. : ill.
ISBN
9789044809121

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Finse Tove Jansson (1914-2001) behoort al ruim een halve eeuw tot de bekendste jeugdauteurs en illustratoren ter wereld. Dat succes had ze vooral te danken aan haar creatie van de Moemins, witte, rondbuikige trollen, die werden geïntroduceerd in Småtrollen och den stora översvämningen uit 1945 ('De Moemins en de grote overstroming', niet vertaald). In de volgende decennia zouden het figuurtje Moem en zijn entourage figureren in tal van geïllustreerde jeugdverhalen, prentenboeken en strips. Vandaag is Janssons werk beschikbaar in 35 talen, en zijn de Moemins erg populair in o.m. Rusland, Duitsland en Japan. Ze schopten het zelfs tot figuurtjes in een animatiereeks van Japanse makelij, en kregen twee themaparken (in Zweden en Japan). Daarnaast kon Jansson ook rekenen op de nodige kritische erkenning ? zo ontving ze in 1966 de prestigieuze Hans Christian Andersen Award, die officieus bekend staat als de 'Nobelprijs voor jeugdliteratuur'.

Het is dan ook frappant dat Jans…Lees verder
Moem ontwaakt te vroeg uit zijn winterslaap en ontdekt dat de wereld veranderd is in een voor hem onbekend wit en stil landschap. Hij voelt zich eenzaam, totdat hij meer wezens ontdekt die wakker zijn. Samen met hen wordt het een dolle boel in en rondom het Moeminhuis, totdat de lente aanbreekt. Een oorsponkelijk in 1957 uitgegeven deeltje uit de Moemin-serie* dat vanwege de absurde humor en de rijke fantasie tijdloos is. De trolachtige wezentjes hebben een eigen karakter en gedragen zich als mensen, waardoor hun (soms filosofische, soms naïeve) gedachten en gevoelens herkenbaar zijn voor alle leeftijden. De humoristische zwart-witpentekeningen sluiten aan bij het verhaal. Overzichtelijke bladspiegel met brede marges. Het poetische taalgebruik en enkele moeilijke woorden (misnoegdheid) zijn pittig, maar passen in de verhaalsfeer. Achter in het boek staat informatie over de schrijfster, die voor haar werk de Hans Christian Andersenprijs ontving. Een verrassend, vrolijk, grappig, speels…Lees verder

Het geheim van de winter

Moem is een Moemin die veel te vroeg ontwaakt uit zijn winterslaap. Als hij door het venster kijkt, denkt hij dat de wereld verdwenen is want hij heeft nog nooit sneeuw gezien. Moem gaat naar buiten en ontmoet Toe-Tikki, die aan het plafond van het bootshuis hangt. De wereld om en rond het Moeminhuis is onherkenbaar. Samen ontdekken ze wat ze met sneeuw wel en niet kunnen doen. 'Je denkt dat sneeuw koud is, maar als je er een sneeuwhut van bouwt, heb je een warm onderkomen. Je denkt dat hij wit is, maar soms is hij roze en dan weer blauw. Je kunt je niets zachters bedenken dan sneeuw en niets harders. Zo zie je maar, je kunt nergens zeker van zijn, zegt Toe- Tikki. Om zich minder eenzaam te voelen heeft Moem alle klokken in het huis opgewonden en omdat de tijd zoek was, had hij ze allemaal op verschillende uren gezet, zodat er misschien eentje de juiste tijd aanwees. Het blijft echter donker; de poolnacht is ook een onbekend verschijnsel voor Moem. Moem gaat elke dag naar het bootshui…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia

Suggesties