Boek
Nederlands
Julius heeft ontdekt dat hij, als iemand hem iets vraagt, ook ‘nee’ kan zeggen. Het wordt zijn favoriete woord. Aan de eettafel, in bad, naar bed, jas aan, op alles antwoordt Julius ‘Nee!’. Al snel stelt hij vast dat altijd nee zeggen ook zo zijn nadelen heeft.
Onderwerp
Opstandig zijn
Titel
Nee!
Auteur
Tracey Corderoy
Illustrator
Tim Warnes
Vertaler
Ellen Hosmar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
No!
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789048308101 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Stout zijn (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nee! vertelt het verhaal van de kleine neushoorn Julius. Iedereen vindt hem een schatje, totdat hij een nieuw woord leert: ‘nee’. Nee, Julius wil zijn jasje niet aantrekken en nee, hij wil niet naar bed; bovendien wil hij ook niet met de andere kinderen in de peutertuin spelen en weigert hij om naar binnen te gaan wanneer het begint te regenen. Wanneer papa vervolgens komt en hij Julius bij zich wil nemen om hem een dikke knuffel te geven, leert Julius een nieuw lievelingswoord: ‘ja’. En alles wordt beter.
Deze verhaallijn over de opstandige kleuter is nogal vlak. Julius wordt geportretteerd als een lief kind totdat hij het woordje ‘nee’ leert. Hij gebruikt dit woordje in allerlei herkenbare contexten (aan tafel, voor het slapengaan…), maar daar wordt verder weinig mee gedaan. Op de flap wordt gesuggereerd dat het gaat om een hilarisch boek, maar er valt heel wat meer uit de problematiek te halen dan dit doorsnee en weinige originele verhaal.
Hoewel het verhaal matig…Lees verder
Klein neushoorntje Julius leert het woordje ‘nee’. Het tot dan toe lieve, gemakkelijke jongetje gebruikt het woordje steeds vaker. Hij doet niet langer zomaar wat zijn ouders en de juf zeggen en hij wil niet meer meedoen met zijn vriendjes op de peuterspeelzaal. Maar na verloop van tijd komt hij er achter dat dit gedrag ook minder leuke gevolgen heeft en dat het hem soms heel ongelukkig maakt. Gelukkig ontdekt hij dat het ook anders kan. Vriendelijk, vertederend prentenboek over de bekende nee-fase die veel peuters in hun ontwikkeling doormaken. Het grote boek bevat een prettige afwisseling en mooie verdeling van grote en kleine illustraties en een kleine hoeveelheid tekst. Bijna alle dialoog is in spreekballonnen geplaatst, waarbij het woordje ‘nee’ vet en vaak groot is gedrukt. Het warme neushoorngezin en de andere dieren zijn goed gekozen en leuk uitgewerkt in rustige kleuren. Emoties zijn treffend weergegeven in gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Door de eenvoudige, alledaagse…Lees verder

Nee!

Julius is zeker het schattigste neushoorntje dat je ooit gezien hebt. Hij wordt dan ook door iedereen aardig gevonden en erg verwend. Tot hij een nieuw woord leert gebruiken: NEE. Hij zegt het steeds vaker en is werkelijk dol op het woord. Hij wil niet meer eten, niet meer in bad of bed. Hij wild geen jas aan, wil in de peuterspeelzaal niet spelen, niet delen ... Het woordje NEE wordt een groot probleem. Zeer kleurrijk, grappig prentenboek over de beruchte nee-fase in een peuterleven. De verschillende situaties worden leuk in beeld gebracht met veel expressie op de dierensnoeten. Met volle overtuiging nee zeggen, zorgt op den duur voor problemen. Wat als de juf in het kinderdagverblijf vraagt of de kinderen een verrassing willen en als ze allemaal een leuk spelletje doen? Dan kijkt Julius wel sip. En zeker als iedereen voor de regen is binnengevlucht en hij alleen achterblijft, spreekt zijn gezicht boekdelen. Helemaal erg wordt het als papa na die vervelende dag vraagt of Julius ee…Lees verder

Suggesties