De wielermaffia : het onthullende verhaal over dopinggebruik in het Armstrong-tijdperk

Tyler Hamilton (auteur), Daniel Coyle (auteur)

De wielermaffia : het onthullende verhaal over dopinggebruik in het Armstrong-tijdperk

Gedetailleerde onthulling van het dopinggebruik in een professionele wielerpeloton door de Amerikaanse ex-topwielrenner.
Titel
De wielermaffia : het onthullende verhaal over dopinggebruik in het Armstrong-tijdperk
Auteur
Tyler Hamilton Daniel Coyle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The secret race : inside the hidden world of the Tour de France : doping, cover-ups, and winning at all costs
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016 | Andere uitgaven
328 p.
Verschijningsdatum
11-05-2016
ISBN
9789026336607 (paperback)
Plaatsingssuggestie
617.3 (SISO) Doping (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit weinig verhullende boek wordt een inkijk gegeven in de dopingwereld van het professionele wielrennen. Vanaf midden jaren negentig vertelt ex-prof Tyler Hamilton hoe cortisonen, testosteron, epo, bloedtransfusies, enzovoorts systematisch en soms onder druk worden gebruikt. Vooral de werkwijze binnen de US Postal-ploeg komt ruim aan de orde, evenals het terreurbewind dat Lance Armstrong hierbinnen voerde. Dat was niets ontziend naar tegenstanders en gevoelloos naar zijn ploegmaten. Het is onthutsend om te lezen hoe medici en ploegleiders behendig manipuleren om voortdurend te frauderen, maar niet gepakt te worden. Tal van methoden werden toegepast om controleurs te ontlopen óf er voor te zorgen dat er niet positief getest werd. Ook Hamiltons tijd bij andere teams geven een zelfde beeld. Hij vertelt daarnaast ook over zijn depressieve perioden, waarom hij eerst ontkende en tegen beter weten in veel kosten maakte voor zijn verdediging. Het laatste deel gaat over zijn bekentenis en …Lees verder

Over Tyler Hamilton

CC BY 2.0 - Foto van/door Rob Annis from Indianapolis, USA

Tyler Hamilton (Marblehead (Massachusetts), 1 maart 1971) is een voormalig Amerikaans wielrenner, die van 1995 tot 2009 beroeps was.

Hamilton begon zijn sportcarrière als beloftevol skiër aan de Universiteit van Colorado. Na een rugblessure in 1991 schakelde hij over op het wielrennen.

Hamilton werd prof bij Montgomery en later bij US Postal waar hij in de Ronde van Frankrijk kopman Lance Armstrong bijstond in de bergetappes.

In 2002 vertrok hij naar het Deense Team CSC waar hij zijn grootste successen kende. In 2002 werd hij tweede in de Ronde van Italië, tevens won hij de 14e etappe, een individuele tijdrit. In 2003 won Hamilton Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië en een etappe in de Ronde van Frankrijk, die hij uitreed met een scheur in zijn sleutelbeen.

In 2004 vertrok hij naar Phonak om er kopman te worden. In de Tour van 2004 moest hij voortijdig opgeven, maar op de Olympische Spelen wist hij de gouden medaille voor het tijdrijden te…Lees verder op Wikipedia