Daisy
Nederlands

Op de schouders van reuzen

Umberto Eco (auteur), Hans Van den Berg (vertaler), Annemie Bonneure (verteller)
In een twaalftal essays laat de auteur (1932-2016) zijn gedachten gaan over de moderne wereld, de invloed van de cultuur op ons hedendaagse denken en de invloed van de klassieken op ons hedendaagse denken.
Titel
Op de schouders van reuzen
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Vertaler
Hans Van den Berg
Verteller
Annemie Bonneure  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Sulle spalle dei giganti
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
11:33
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Genieten onder een omgevallen boekenkast

Umberto Eco toont postuum zijn meanderende eruditie in het chique Op de schouders van reuzen, een reeks gebundelde lezingen.

Was Umberto Eco, in 2016 op 84-jarige leeftijd overleden, een van de laatste exemplaren van de uomo universale? Met regelmaat is hem die eretitel op de revers gespeld. Wanneer je de indrukwekkende productie van de Italiaanse semioticus, filosoof, essayist en romancier overloopt, dan ben je geneigd 'ja' te antwoorden op de vraag.

Niet alleen voorzag hij de historische roman (De naam van de Roos! De slinger van Foucault!) van een vernuftig ideeënlaagje, als geen ander wist hij een merkwaardig amalgaam aan verstofte kennis speels richting het brede publiek te navigeren. Zelf zag deze zoon van een boekhouder zich liever als 'een wetenschapper die alleen maar met zijn linkerhand romans schrijft'.

'Il professore', die op zijn Milanese appartement kon putten uit 30.000 boeken, bezat bovendien de gave van het publieke woord. Hij hoefde maar een schuifje in zijn hoofd open te trekken of hij had weer een sprankelend betoog te pakken, gezapig krauwend in zijn baard - die hi…Lees verder

De sprong naar het onmogelijke

'Hij is niet mijn soort schrijver, maar ik ben wel zijn lezer.' Erwin Mortier las de Milanese lezingen van Umberto Eco (1932-2016).

'Waarom kunnen wij ontroerd raken door semiotische objecten zoals romanfiguren? We zouden kunnen antwoorden: om dezelfde redenen waarom velen sterven voor rechtvaardigheid of vrijheid. Maar ontroerd te worden door Anna Karenina is iets anders dan ontroerd te worden door de rechthoekige driehoek', schreef Umberto Eco, lang voor zijn dood in een van zijn Milanese lezingen, die uitgeverij Prometheus bij wijze van zijn testament heeft uitgebracht onder de titel Op de schouders van reuzen. Hijzelf, intussen al bijna drie jaar niet meer onder ons, voegt eraan toe: 'We worden ontroerd door Anna Karenina, omdat we het narratieve pact hebben ondertekend, doen alsof we in haar wereld wonen alsof het de onze is, en na een tijdje (alsof we getroffen zijn door een mystieke raptus, die zeker te danken zijn aan enkele kwaliteiten van het verhaal) zijn we vergeten dat we deden alsof.'

Het citaat vat mijn ergernis én bewondering samen voor een van de grootste intellectuelen die onze t…Lees verder

Op de schouders van reuzen

Eerste zin. De geschiedenis van reuzen en dwergen heeft me altijd gefascineerd.

Hoewel hij het zelf al grinnikend ontkend zou hebben, was Umberto Eco (1932-2016) waarschijnlijk de laatste Europese intellectueel. Als geen ander flaneerde hij door de Europese cultuurgeschiedenis en verbond hij in zijn teksten alle uithoeken van het continent. Met zijn speelse geest vermengde hij hoge en lage cultuur en sloeg hij bruggen tussen verschillende era’s. In één essay de sprong van James Bond naar de neoplatonische filosoof Iamblichus maken? Een parallel vinden tussen Oscar Wilde en René Magritte? Eco draaide er zijn schrijfhand niet voor om.

Met Op de schouders van reuzen , een postume bundeling van twaalf lezingen die Eco speciaal voor het cultuurfestival La Milanesiana schreef, heb je meteen een ideale introductie tot Eco’s brein in handen. Het leest tegelijk als een catalogus van een wereldbibliotheek én, dankzij de tientallen illustraties, als een kloeke kunstgeschiedenis. Eco’s vrolijke eruditie imponeert: in zi…Lees verder

Umberto Eco (1932-2016) was een bijzonder erudiete en begenadigde essayist, die als geen ander in staat was om de lezer te boeien door onvermoede dwarsverbanden te leggen, niet alleen tussen de diverse disciplines, maar ook door de 'hoge' en 'lage' kunsten met elkaar te verbinden. In dit boek zijn twaalf lezingen gebundeld, die Umberto Eco schreef voor het cultuurfestival 'La Milanesiana'. Bevat vele illustraties, die er – samen met de stijl van Eco – voor zorgen dat het niet te zwaartillend wordt. Mits de lezer over een behoorlijke kennis van de antieke, middeleeuwse en moderne literatuur, kunst en filosofie beschikt, zijn de essays buitengewoon boeiend en vermakelijk geschreven. Tussen de bedrijven door spreekt hij zich bovendien uit over de invloed die internet zal hebben op de maatschappij en de westerse democratie. Eco staat op de schouders van reuzen als hij het heeft over de genieën die in de afgelopen eeuwen hun talenten hebben laten zien. Door dit werk te lezen, staat de leze…Lees verder

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar brak later met de kerk. Hij omschrijft zichzelf als onconfessioneel religieus.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties