Boek
Duits
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Die Entdeckung der Currywurst

Uwe Timm (auteur)

Die Entdeckung der Currywurst

Genre:
Een vrouw vertelt over haar liefdesrelatie met een jonge marinier die ze tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog in haar huis verbergt.
Titel
Die Entdeckung der Currywurst
Auteur
Uwe Timm
Taal
Duits
Uitgever
Köln: Kiepenheuer & Witsch, 2006 | Andere uitgaves
186 p.
ISBN
3-423-12839-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De verteller, op zoek naar de smaak van zijn jeugd, bezoekt een bejaarde vrouw, die naar hij meent als worstverkoopster de curryworst heeft ontdekt. Zij vertelt hem hoe zij aan het eind van de oorlog een liefdesverhouding krijgt met een jonge marinesoldaat, die ze in haar huis verbergt. In het besef dat haar jeugd bijna voorbij is en hij na de oorlog naar zijn gezin zal terugkeren, verzwijgt ze hem een tijdlang dat Duitsland verloren is en laat hem in de waan, dat het samen met Engeland tegen de Russen verder vecht. Als ze gewaar wordt hoe de Duitsers hebben huisgehouden, verbreekt ze haar stilzwijgen, waarop de man vertrekt. Een sfeervolle, soms wat melancholieke, zeer onderhoudende novelle, die vakkundig geschreven is. Door de beheerste, strakke verteltrant en het niet te moeilijke Duits kunnen ook scholieren van de bovenbouw dit boek in de oorspronkelijke taal aan.

Over Uwe Timm

Uwe Hans Heinz Timm (Hamburg, 30 maart 1940) is een Duits schrijver, die onder andere bekend is van de roman Am Beispiel meines Bruders (in het Nederlands verschenen als Mijn broer bijvoorbeeld) en het kinderboek Rennschwein Rudi Rüssel (Rudi het racevarken).

Biografie

Uwe Timm is de jongste zoon van zijn gezin. Zijn 16 jaar oudere broer was soldaat bij de Waffen-SS en lid van de Totenkopfdivisie en overleed in 1943 in Oekraïne. Vele jaren later, in 2003, schreef hij hier het boek Am Beispiel meines Bruders (Mijn broer bijvoorbeeld) over, waarin hij de relatie met zijn vader en zijn broer beschrijft.

Nadat hij een tijd gewerkt had als bewerker van bont, ging Timm in 1963 Duits en wijsbegeerte studeren aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München en aan de Sorbonne in Parijs. Hij ontving in 1971 zijn PhD met het proefschrift Het absurditeitsprobleem in de werken van Albert …Lees verder op Wikipedia