Boek
Duits

Freitisch : Novelle

Uwe Timm (auteur)

Freitisch : Novelle

Genre:
Twee vroegere medestudenten uit München ontmoeten elkaar na lange tijd weer en ontdekken dat hun beider levenslopen recht tegenover elkaar staan.
Titel
Freitisch : Novelle
Auteur
Uwe Timm
Taal
Duits
Editie
3
Uitgever
Köln: Kiepenheuer & Witsch, 2011
135 p.
ISBN
9783462043181 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De een is een gepensioneerd leraar geschiedenis en Duits in een dorp in Mecklenburg. De ander heeft carrière gemaakt in de vuilverwerkingindustrie en heeft plannen in de omgeving. Ze ontmoeten elkaar op het dorpsplein en gaan samen iets drinken in het plaatselijke café. De verteller is getrouwd met een vrouw uit Noorwegen, hij heeft een antiquariaat en een groentetuin. Hij herkende zijn vroegere studiegenoot, met wie hij vaak in de mensa van de universiteit ging eten. Er was een tafel, een Freitisch voor arme studenten en met nog enkele anderen ontmoetten ze elkaar en discussieerden over Marx, Heidegger, Sartre, en vooral over de experimentele schrijver Arno Schmidt. Terwijl de twee mannen aan de cappucino met kruimeltjestaart zitten, halen ze herinneringen op, aan de tafelgesprekken van vroeger, de oude studievrienden en een uitstapje naar de door hen geliefde schrijver, die hen echter niet wil ontvangen. Uwe Timm (1940), bekend van verschillende autobiografische romans, schreef met …Lees verder

Over Uwe Timm

Uwe Hans Heinz Timm (Hamburg, 30 maart 1940) is een Duits schrijver, die onder andere bekend is van de roman Am Beispiel meines Bruders (in het Nederlands verschenen als Mijn broer bijvoorbeeld) en het kinderboek Rennschwein Rudi Rüssel (Rudi het racevarken).

Biografie

Uwe Timm is de jongste zoon van zijn gezin. Zijn 16 jaar oudere broer was soldaat bij de Waffen-SS en lid van de Totenkopfdivisie en overleed in 1943 in Oekraïne. Vele jaren later, in 2003, schreef hij hier het boek Am Beispiel meines Bruders (Mijn broer bijvoorbeeld) over, waarin hij de relatie met zijn vader en zijn broer beschrijft.

Nadat hij een tijd gewerkt had als bewerker van bont, ging Timm in 1963 Duits en wijsbegeerte studeren aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München en aan de Sorbonne in Parijs. Hij ontving in 1971 zijn PhD met het proefschrift Het absurditeitsprobleem in de werken van Albert …Lees verder op Wikipedia