Glasgow, 1979: Allie Burns en Danny Sullivan zijn twee jonge Schotse journalisten die een plan voor belastingontduiking ontdekken en tevens een complot op het spoor komen om een eigen Schots parlement te saboteren.
Titel
1979
Auteur
Val McDermid
Vertaler
Frank Lefevere
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
1979
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
381 p.
ISBN
9789024597390 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Glasgow, 1979: Allie Burns en Danny Sullivan, twee jonge journalisten van een boulevardkrant, hopen op basis van hun eigen onderzoeksjournalistiek hoger op de journalistieke ladder te komen. Danny ruikt een kans als hij een schema voor belastingontduiking ontdekt, maar schrikt terug omdat zijn eigen familie erbij betrokken lijkt te zijn. Allie, een ambitieuze jonge vrouw die binnen het mannenbolwerk van de krant een eigen plek wil creëren, spoort hem aan om door te gaan. Zelf ontdekt zij een complot om het referendum voor een apart Schots parlement te saboteren. De auteur (1959) geeft op basis van haar eigen ervaringen en gedegen onderzoek een goed beeld van de krantenwereld en het Schotse leven in die tijd, met zijn vele stakingen en politieke onrust. Ook was Schotland in 1979 niet bepaald de plaats om een carrière na te streven en tegelijkertijd uit te komen voor je seksuele oriëntatie. Vergeleken met eerdere boeken van de auteur komt deze wat traag op gang, maar wint geleidelijk aa…Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie