Boek
Nederlands

De vrouw die niet opgaf

Val McDermid (auteur), Yvonne de Swart (vertaler)
+1
De vrouw die niet opgaf
×
De vrouw die niet opgaf De vrouw die niet opgaf
In de reeks:
Genre:
De vondst van een skelet van een man in een schoolgebouw in Edinburgh blijkt verband te houden met de naweeën van de Balkanoorlog.
Titel
De vrouw die niet opgaf
Auteur
Val McDermid
Vertaler
Yvonne de Swart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The skeleton road
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021 | Andere uitgaves
318 p.
ISBN
9789021027241 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Ik vertel verhalen van de onbeduidende mens'

Val McDermid is een van de grote dames van de misdaadliteratuur en De vrouw die niet opgaf is een van de beste boeken die ze schreef. Gesprek met een vrouw die spanning naadloos aan engagement koppelt.

John Vervoort

De vrouw die niet opgaf van de Schotse succesauteur Val McDermid (1955) begint zoals zoveel misdaadromans met de vondst van een skelet, deze keer in een torentje van een majestueuze oude school in Edinburgh. Het gebouw is populair bij klimmers die het liefst zonder touwen klimmen. Wat McDermid daarna doet is minder klassiek en getuigt van durf. Rechercheur Karen Pirie, die cold cases onderzoekt, belandt in Kroatië. De moord heeft alles te maken met de gruwelijke burgeroorlog die daar in de jaren 90 de regio totaal ontwrichtte. Nog onlangs 'herdacht' Nederland de twintigste verjaardag van het drama van Srebrenica, het Bosnische stadje waar in juli 1995 meer dan zevenduizend moslimjongens en -mannen werden vermoord door Servische milities.

Ik spreek Val McDermid op de dag dat in Groot-Brittannië Splinter the silence verschijnt, haar nieuwe boek met Tony Hill in de hoofdrol, de geniale maar contactgestoorde profiler uit de beroemde serie Wire in the blood. 'N…Lees verder

Een bouwinspecteur ontdekt in Edinburgh een skelet in een oude school die al twintig jaar leegstaat. Het zichtbare kogelgat maakt duidelijk dat er sprake is van een misdrijf en hoofdinspecteur Karen Pirie van de afdeling Cold Cases wordt erbij gehaald. Op datzelfde moment worden twee juristen van het Internationale Strafhof in Den Haag door hun nieuwe baas aan het werk gezet om uit te zoeken wie steeds die moorden pleegt op nog niet opgepakte oorlogsmisdadigers uit de Balkanoorlog. Iets waar tot dan toe niemand zich echt druk om maakte onder het mom van ‘opgeruimd staat netjes’. Tegen de achtergrond van de Balkanoorlog ontvouwt zich een spannende en bij vlagen gruwelijke geschiedenis van moord en wraak. In flashbacks wordt het verband duidelijk tussen de beleefde tijd in de oorlog en het leven van een van de hoofdpersonages nu. Een intrigerende roman met vrouwen in de hoofdrol, waarin onbekendere aspecten van de Balkanoorlog belicht worden. Op zichzelf staande roman van de auteur van …Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie

Suggesties