Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het aanbidden van Louis Claus : roman

+1
Het aanbidden van Louis Claus : roman
×
Het aanbidden van Louis Claus : roman Het aanbidden van Louis Claus : roman

Het aanbidden van Louis Claus : roman

Genre:
Een jonge vrouw weet niet goed hoe ze moet omgaan met de ziekte en dood van haar moeder en zoekt houvast bij haar vroegere vriendje.
Onderwerp
Relaties, Intimiteit
Titel
Het aanbidden van Louis Claus : roman
Auteur
Valentijn Hoogenkamp 1986-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022 | Andere uitgaven
214 p.
ISBN
9789403103228 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verlangen voor gevorderden

Helena Hoogenkamp mengt in haar debuutroman klassieke ingrediënten, maar wel in de juiste verhoudingen.

'Dat ik de vlam was in plaats van de mot.' De centrale zin uit Het aanbidden van Louis Claus vind je pas op een van de allerlaatste pagina's. Het verlangen om voor de verandering ook eens het object van verlangen te zijn, voelt dan al even vertrouwd als het uitgerafelde fleecedekentje waaronder je Helena Hoogenkamps debuutroman zit te lezen.

Haar verhaal over de veertienjarige Carla die de naam van haar vriendje Louis in haar onderarm krast omdat ze een schoolvriendin hetzelfde zag doen, bestaat grotendeels uit de groeipijnen, moeizame ouder-kindrelaties en het verlangen ergens bij te horen waar menig debuut al vorm mee kreeg, maar Hoogenkamp laat zien dat de juiste mengeling van die ingrediënten nog steeds prikkelende literatuur kan opleveren. Bij de bekroonde toneelschrijfster smaakt de coming of age-cocktail naar cranberrybreezers, Goldstrike en hartverscheurende eenzaamheid. Wie puberde rond de eeuwwisseling zal meteen de bitterzoete smaak van die combinatie herkenn…Lees verder

De vlam zijn in plaats van de mot

Helena Hoogenkamp debuteert met een onberispelijk geschreven roman over het diepmenselijke verlangen je gezien te weten. Dit is het begin van echt schrijverschap.

Er zijn twee soorten autobiografisch geïnspireerde debuten. Bij de ene denk je: de treurige ervaringen zijn verwerkt, hierna zal hooguit meer van hetzelfde komen. Bij de andere: dit is het begin van echt schrijverschap. Uiteraard hebben beide soorten alle recht van bestaan. Maar wat een genoegen om weer eens een boek te lezen uit de laatste categorie.

Het eerste deel van Het aanbidden van Louis Claus, romandebuut van toneelschrijver en dichter Helena Hoogenkamp (1986), speelt zich af in 2003. Pubermeisje Carla groeit op in een provincieplaats als tweede dochter van ruimdenkende, maar nogal achteloze ouders. Als haar grote zus woedend naar een kraakpand vertrekt, duurt het drie weken voordat zij doorhebben dat ze weg is. 'Mijn moeder zou gek worden als ik een nacht niet thuis sliep', zegt Carla's vriendinnetje. 'Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid', zegt Carla.

Op een ochtend vraagt haar vader, tevens huisarts, losjes aan zijn dan 13-jarige dochter of ze al…Lees verder

Carla (ik-persoon) is veertien. Haar moeder heeft kanker, haar ouders hebben continu ruzie en haar zus is het huis uitgevlucht. Met haar vriendinnen haalt ze puberale dingen uit. Haar vriendje Louis Claus is haar baken, totdat hij vreemdgaat met haar beste vriendin. Jaren later, als haar moeder is overleden, komt ze Louis weer tegen. Hij is acteur en ze heeft net zijn film gezien. Haar vriendin, die haar rouwproces wel zat is, geeft aan dat het fijn kan zijn met hem te praten. Hij heeft immers haar moeder gekend. Carla spreekt hem aan. Hij neemt haar mee naar een steegje en ze hebben seks. Dan blijkt ze zwanger. Ze vertelt het haar vriendin en die reageert blij. Geen verwijten, pure liefde en dat maakt haar bang. Ze confronteert Louis met de zwangerschap. Hij wil niets van haar weten. En dan herinnert ze zich zijn reactie op haar eerste zwangerschap van hem toen ze dertien was. Dan beseft ze dat haar Louis, het beeld dat zij van hem heeft, niet bestaat. Debuutroman van bekroonde schri…Lees verder

Over Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp (1986, geboren als Helena Hoogenkamp) is een Nederlandse schrijver, dichter en essayist. Zijn romans onderzoeken gender, identiteit en de rollen waarin mensen gezien worden.

Leven en werk

Na zijn Bachelor Theater, Writing for Performance bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht begon Valentijn Hoogenkamp met het schrijven van toneelstukken en poëzie. Zijn afstudeerproject, de toneelmonoloog Alle plaatsen waar ik naartoe wil bestaan niet, werd in 2014 genomineerd voor de ITs Ro Theater Award. De toneeltekst werd uitgesproken tijdens het ITs Festival Amsterdam. Hoogenkamp maakte teksten voor een aantal jeugdtheaterproducties, zoals de prikkelarme theatervoorstelling Even niet met theatergroep Kwatta en een theatertekst van Orlando.

Hoogenkamp debuteerde als prozaschrijver in 2015 met de novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood. In 2021 verscheen Het aanbidden van Lo…Lees verder op Wikipedia