Dvd
Italiaans
Een jonge luitenant wordt in een woestijnfort geplaatst waar een aanval van Tartaren wordt verwacht. Deze aanval laat echter lang op zich wachten
Titel
Il deserto dei Tartari
Regisseur
Valerio Zurlini
Naar het werk van
Dino Buzzati
Componist
Ennio Morricone 1928-2020
Acteur
Vittorio Gassman Philippe Noiret Jacques Perrin Jean-Louis Trintignant 1930- Max Von Sydow
Taal
Italiaans
Parallelle titel
De woestijn van de Tataren
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1976
Speelduur
141 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249474753

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaans oorlogsdrama uit 1976 van Valerio Zurlini. Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Een jonge luitenant wordt geplaatst in een woestijnfort waar soldaten en officieren een mogelijk nieuwe aanval van de Tartaren afwachten. Jaren verstrijken zonder dat die gevreesde of gehoopte aanval plaatsvindt, zodat het wachten voor alle militairen de enige bestaansreden wordt. Na vergeefse pogingen van vele regisseurs zette acteur-producent Perrin de filmversie door van de symbolische roman van Dino Buzzatti. Locaties in Iran geven een onwezenlijke sfeer, internationale acteurs maken 'niet- gebeuren' onderhoudend, maar het resultaat is meer respectabel dan echt geslaagd.'

Over Valerio Zurlini

Valerio Zurlini (Bologna, 19 maart 1926 – Verona, 27 oktober 1982) was een Italiaans filmregisseur.

Leven en werk

Valerio Zurlini werd geboren in Bologna, maar hij bracht zijn jeugd door in Rome. Al tijdens zijn studie rechten speelde hij toneel. Tijdens de oorlog zat Zurlini in het verzet. Hij werd toen ook communist. Vanaf 1948 begon hij documentaires te draaien.

Zijn eerste lange speelfilm regisseerde hij in 1955. Behalve zeer realistisch zijn de films van Zurlini vooral dichterlijke verhalen die getuigen van groot inlevingsvermogen in de protagonisten.

Hij won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië voor zijn film Cronaca familiare (1962). Met zijn laatste film Il deserto dei Tartari (1976) verwierf hij ook buiten Italië bekendheid.

Filmografie (selectie)

Suggesties