Boek
Nederlands
Een Nederlandse kok ziet zijn leven veranderen als hij gefascineerd raakt door een asielzoekster en zijn zoon moslim wordt.
Titel
De getuige
Auteur
Vamba Sherif
Vertaler
Leen Van den Broucke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The witness
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Babel & Voss, 2011
172 p.
ISBN
9789490950026 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Onno is een oudere weduwnaar met een zoon, Harry. Hij is een uitstekende kok. In korte tijd verandert zijn rustige leven: de groentekraam op de markt wordt overgenomen door een jonge Marokkaan. Als zijn aandacht wordt getrokken door een Afrikaanse schone die in het asielzoekerscentrum verblijft, gaat hij er als vrijwilliger, als kok, werken, om haar van dichtbij te kunnen zien. Daar komt hij oog in oog te staan met een Afrikaanse reus, die hem lijkt te achtervolgen. Tot zijn ontsteltenis bekeert zijn zoon zich tot de islam. Hij wordt beschuldigd van een misdaad en verdwijnt in de gevangenis. De vrouw komt in zijn huis, maar gedraagt zich afstandelijk, ongenaakbaar en weigert ieder contact met hem. Pas aan het einde van het boek komen de verhalen los van de vrouw en de reus: de verschrikkingen van de oorlog in hun eigen land. Onno blijft achter met de vraag wie dader en wie slachtoffer is. Een helder geschreven roman die je in een adem uitleest. Ook een verhaal dat tot kritisch nadenk…Lees verder

Over Vamba Sherif

Vamba Omar Sherif (Kolahun, Liberia, 2 december 1973) is een Liberiaans-Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Vamba Omar Sherif (schrijversnaam Vamba Sherif) is een meertalige schrijver. Hij komt uit een milieu van intellectuelen. De jonge Sherif sprak drie Afrikaanse talen en Engels, toen zijn vader hoogleraar werd aan een universiteit in Koeweit. Daar leerde Sherif ook Arabisch en maakte hij kennis met Afrikaanse, Engelse en Arabische literatuur.

Tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 vluchtte de familie in 1991 via Syrië naar Nederland, waar de familie zich vestigde in 1993. Sherif leerde Nederlands en studeerde rechtsgeleerdheid. In die tijd begon hij te schrijven om zijn penibele jeugdervaringen te verwerken.

Zijn eerste roman Het land van de vaders verscheen in 1999. De roman gaat over Liberia en speelt zich af in twee tijdsbestekken: eind 19e eeuw en eind 20e eeuw. Tijdens het schrijven aan de roman sch…Lees verder op Wikipedia