Boek
Nederlands

Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen

Veronique Benoit (auteur), Berti Persoons (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
+1
Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen
×
Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen

Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Pakket om met kinderen aan de slag te gaan met de eigen gevoelens en gedachten. Met behulp van 18 levenswijsheden die verwerkt werden in een verhaal over Frog de kikker willen de auteurs de socio-emotionele ontwikkeling van kinderen stimuleren. De verhalen en begeleidende teksten zijn geschreven op maat van kinderen.
Onderwerp
Mindfulness
Titel
Frog de wenskikker : 18 stappen naar gelukkige kinderen
Auteur
Veronique Benoit Berti Persoons
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
36 p. + 18 losse verhaalfiches, geïll.
Aantekening
Losbladige werkmap mindfulness voor kinderen
ISBN
9789058388964
Plaatsingssuggestie
415.3 (SISO) Gevoelens - Gedrag (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Frog de wenskikker bestaat uit een dun mapje met daarin achttien verhalen in losse, uitneembare bundeltjes. Daarnaast zit er ook een bijlage bij voor de leerkracht of begeleider met een ‘gebruiksaanwijzing’ voor de achttien stappen naar gelukkige kinderen. De verhalen helpen kinderen stil te staan bij hun gevoelens en gedachten. Hoe kunnen ze met bepaalde emoties en ideeën omgaan? Voor elk verhaaltje dat een van deze gevoelens in de schijnwerpers zet, vind je in het begeleidende boekje een viertal opdrachten om het thema te verwerken. Zo wordt het thema ‘humor maakt je leven prettiger’ gevolgd door reflectievragen die je de kinderen kunt stellen, en daarna vragen en opdrachten zoals ‘Welke opmerkingen kan jij met een beetje humor opnemen?’ of ‘Probeer eens lachyoga uit’.
De verwerkingsopdrachten sluiten goed aan bij de inhoud van het verhaal en verwijzen er ook actief naar (‘Stel je voor dat jij Frog bent die heel rustig aan de rand van de vijver zit’).
Het doel van deze …Lees verder
Achttien korte verhalen over Frog, een kikkervisje dat verandert in een kikker en alleen op reis gaat in de modderpoel. Hij beleeft herkenbare avonturen met andere dieren; vrienden en vijanden. Frog leert om te gaan met diverse emoties, zoals vreugde, liefde, boosheid en angst. En met zijn gedachten, die tegelijkertijd verschillende dingen zeggen: 'Wel doen' en 'Niet doen'. Hij leert te kiezen, door stil te staan bij wat er nu is, door op zijn ademhaling te letten en zijn zintuigen te gebruiken. Hij begrijpt steeds beter wie hij is en wat hij kan, krijgt zelfvertrouwen en geniet meer van zijn leven. Elk verhaal beslaat drie pagina's tekst en heeft een voorblad met een eenvoudige paginagrote kleurenprent en de titel van het verhaal. In de handleiding staat bij elk verhaal het thema, vragen, praktische opdrachten en tips om samen met kinderen te bespreken. Zo worden spelenderwijs principes uit mindfullness aangereikt en geoefend, waardoor kinderen in achttien stappen gesteund worden in …Lees verder

Frog, de wenskikker

In deze map zitten achttien losbladige verhaalfiches over Frog de wenskikker die de wereld gaat verkennen. Er ook is een begeleidend boekje waarin een schema dat het gesprek nadien richting geeft met als titel: 'Het rondetafelgesprek der kikkers'. Na het voorlezen wordt eerst de 'levenskikkerwijsheid' uit het verhaal gedistilleerd en worden er vragen gesteld. Daarna volgen opdrachten die niet altijd uitvoerbaar zijn zoals: ga met je moeder, vader of samen op zoek naar een vijver (p. 2). De opdrachten klinken nogal onnatuurlijk en formeel: Blijf jezelf. Noch de verhaaltjes, noch de opdrachten konden mij echt boeien, laat staan bekoren. Ik vermoed dat je zelf erg in dergelijke werkwijzen moet geloven om ermee te kunnen werken en de boodschap over te brengen. Het geheel pretendeert 'een gebruiksaanwijzing bij de 18 stappen naar gelukkige kinderen' te kunnen zijn. Het richt zich op therapeuten, leerkrachten, ouders en begeleiders.

Suggesties