Boek
Nederlands

Wat is OMA : betreffende Rem Koolhaas en het Office for Metropolitan Architecture

Véronique Patteeuw (redacteur)

Wat is OMA : betreffende Rem Koolhaas en het Office for Metropolitan Architecture

Vanuit verschillende disciplines buiten het vakgebied van de architectuur worden de positie en de betekenis belicht die de internationaal vermaarde Nederlandse architect en zijn bureau in de architectuur inneemt.
Titel
Wat is OMA : betreffende Rem Koolhaas en het Office for Metropolitan Architecture / red. Véronique Patteeuw
Redacteur
Véronique Patteeuw
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: NAi, 2003
184 p. : ill.
ISBN
90-5662-348-6
Plaatsingssuggestie
Nederland 717.8 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De cruciale rol die de internationaal vermaarde Nederlandse architect Rem Koolhaas (1944) en zijn Office voor Metropolitan Architecture (OMA) inneemt wordt in deze essaybundel belicht door auteurs vanuit verschillende disciplines. Het boek is ingedeeld in drie thema’s. Orbit: OMA’s ontstaan, haar actuele positie en haar toekomstige evolutie; Method: het nieuwe, door het bureau ontwikkelde architectuurvocabularium en haar wereldwijde invloed; Area: werkvelden van het bureau tegen de achtergrond van de economische, maatschappelijke en politieke veranderingen sinds de oprichting (1977) van het bureau. Ook de activiteiten van het recent opgerichte AMO, het alter ego van OMA, dat zich toelegt op het virtuele, worden toegelicht. Drie katernen kleurenfoto's illustreren de teksten. Een biografie, een overzicht van de projecten van OMA en een kort cv van de auteurs sluiten dit boek af. Voor ingewijden, naast Delirious New York*, de autobiografische (beeld-)roman Small, medium, large, extra-lar…Lees verder

Over Véronique Patteeuw

Véronique Patteeuw (Borgerhout, 1974) is een Belgisch docent, onderzoeker en schrijver. Haar werk focust op postmoderne architectuur en de representatie van architectuur. Sinds 2005 is ze academisch redacteur van het tijdschrift OASE.

Loopbaan

Patteeuw is sinds 2012 actief als docent en onderzoeker aan de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage Lille. Ze is als expert betrokken bij verschillende culturele organisaties in België, zoals Architecture Workroom Brussels, het CIVA, Bozar en A+.

Publicaties

Patteeuw schrijft regelmatig in architectuurtijdschriften. Ze publiceerde samen met Léa-Catherine Szacka in 2017 het werk Mediating Messages over de rol van tijdschriften en tentoonstellingen bij de totstandkoming van postmoderne architectuur. Haar doctoraat, getiteld Architectes sans architecture (2016), wijdde ze aan het discours van Franse architecten/intelle…Lees verder op Wikipedia