Boek
Nederlands

Het grote tekenboek

Vicenç Ballestar (auteur), Jordi Vigué (auteur)
Technieken en oefeningen voor het tekenen van stillevens, bloemen en bomen, landschappen, dieren en mensen.
Onderwerp
Tekenen
Titel
Het grote tekenboek / V.B. Ballestar, J. Vigué
Auteur
Vicenç Ballestar Jordi Vigué
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le grand livre du dessin
Uitgever
Baarn: Cantecleer, 2004
256 p. : ill.
ISBN
90-213-3470-4
Plaatsingssuggestie
741 (SISO) Kunst maken ; Tekenen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Iedere kunstenaar is er zich terdege van bewust dat de tekentechniek de basis is van het kunstonderwijs. Daarom is Het grote tekenboek zo'n aanwinst voor iedereen die van tekenen en schilderen houdt. Deze handleiding is immers een compleet handboek dat alle aspecten van het tekenen behandelt: technieken, diverse thema's, de stijlen en materialen, en daarmee de basis legt voor het creëren van harmonische en realistische werken.
Dit werk is onderverdeeld in 25 hoofdstukken. Het gaat o.a. over lijnen, composities, perspectief, licht en schaduw, met als toepassing het tekenen van stillevens, planten, dieren en mensen. Naast een gedegen uitleg over het bepaalde onderwerp, krijg je raad over het gebruikte materiaal, de werkwijze en het beoogde doel. Je leert de hoofdelementen van de details onderscheiden, de verhoudingen van de objecten weergeven, een harmonieuze compositie maken en de juiste gezichtshoek kiezen. De lijntechniek bv. moet je heel goed meester zijn om de verschillen…Lees verder
Boek boordevol tips en oefeningen om beter te leren tekenen, verlucht met talloze illustraties in kleur. Na een inleidend hoofdstuk over technische aspecten van het tekenen worden enige hoofdstukken gewijd aan lijnvorming, compositie, perspectief, diepte, licht en schaduw. Vervolgens wordt het tekenen van allerlei onderwerpen behandeld: stillevens, bloemen en bomen, lucht en water, dieren, natuurlijke en stedelijke landschappen, het tekenen van mannelijk en vrouwelijk naakt en figuren. Elk hoofdstuk bevat na een informatief gedeelte een stapsgewijze oefening die goed te volgen is. De illustraties zijn mooi en duidelijk. Van dezelfde auteurs verscheen: Tekenen : een praktische gids*. Hoewel de boeken wat betreft aanpak veel op elkaar lijken, is dit boek is door het grotere formaat en de duidelijker lay-out praktischer om mee te werken. Tekenboek om verschillende technieken te leren en veel ideeën op te doen, zowel voor beginners als gevorderden.