Boek
Nederlands

Dierenbaby's in het bos

Vicky Weber (auteur)
+1
Dierenbaby's in het bos
×
Dierenbaby's in het bos Dierenbaby's in het bos

Dierenbaby's in het bos

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zeven dieren en hun jongen, die je in het bos kunt tegenkomen, worden getoond. Met korte teksten en kleurenfoto's. Vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bossen ; dieren
Titel
Dierenbaby's in het bos
Auteur
Vicky Weber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animal babies in towns and cities
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2005
[32] p. : ill.
ISBN
9789071206672 90-712-0667-X
Plaatsingssuggestie
596.8 (SISO) Dieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks 'Wie is mijn mama' leer je dierenbaby's kennen in diverse habitats: het bos, in huis, op de boerderij en in de bergen. Telkens zie je een prent van een dierenbaby met een korte beschrijving ervan. Bij een snoezig berensnuitje in close-up staat: "Ik ben klein en pluizig. Als ik ouder word, word ik veel groter en sterker. Wie is mijn mama?" De bladzijde erna toont een grote bruine beer die haar neus tegen haar jong drukt. "Mijn mama is een bruine beer en ik ben haar welp. Als ik bang ben aait ze me met haar zachte, warme neus". Bij deze Dierenbaby's in de bergen zie je verder nog de berggeit -- die in feite een sneeuwgeit is --, de marmot, panda, lama, japanse makaak en het sneeuwluipaard. Ze komen allemaal volgens hetzelfde principe aan bod: baby eerst, dan mama, beide met een zinnetje uitleg. In Dierenbaby's in huis zit het konijn, de kat, de goudvis, de hond, de cavia, de papegaai en de hamster. Dierenbaby's op de boerderij toont ons het varken, het p…Lees verder
Onder de gemeenschappelijke noemer "Dierenbaby's..." zijn al verschillende delen uitgebracht, waaronder een van een andere auteur (Jennifer Schofield) en enige zonder auteur*. Aan de hand van de vraag 'Wie is mijn mama?' komt in dit deel een aantal in het bos levende dieren aan de orde: eekhoorn, vos, wasbeer, valk, stinkdier en een egel. Niet al deze dieren komen ook in het Nederlandse bos voor. Van elk dier wordt steeds een specifieke eigenschap genoemd (en in de weinige tekst geaccentueerd) die overleven in het bos mogelijk maakt. Per dier zijn vier pagina's beschikbaar, waarbij fraai fotowerk centraal staat. De tekst omvat slechts enkele zinnen, waarbij gebruik is gemaakt van een zeer groot lettertype. Een aantrekkelijk voorlees- en (samen) kijkboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar en een uitdagend leesboekje voor beginnende lezers vanaf ca. 6/7 jaar. Zie ook de drie andere delen, die tegelijkertijd zijn verschenen.

Dierenbaby's in het bos

Kleuters zijn vaak gek op jonge dieren en fotoboeken doen het bij hen ook goed. Dus ben je met deze reeks aan het goede adres. De foto's zijn van goede kwaliteit en groot genoeg. Jammer genoeg gaat het vaak over bosdieren die niet bij ons voorkomen en die weinig of niet bekend zijn. Het is dan ook een oorspronkelijk Amerikaanse uitgave. De eekhoorn op de foto is een grijze eekhoorn (hier nauwelijks ingeburgerd), buidelratten en stinkdieren behoren evenmin tot onze inheemse fauna. Evenmin als wasberen of valken zijn het dieren die kleuters uit verhalen of films kennen. Kleuters zullen dan ook nauwelijks spontaan kunnen antwoorden op de telkens gestelde vraag: 'wie is mijn mama?' bij de foto van het babydiertje. Alleen bij de vos en de egel zal dat wel lukken. Het lettertype is storend groot. Volkomen overbodig want eer de kinderen de tekst zelf kunnen lezen zijn ze toch wel een jaar of zeven. Misschien wel mooi om even samen te bekijken maar informatief van weinig waarde.