Cd

Canto por travesura

Victor Jara (uitvoerder)
Titel
Canto por travesura
Uitvoerder
Victor Jara
Uitgever
Fonomusic, 1994
1 cd
EAN
8423479025701
Plaatsingssuggestie
86 - Wereldmuziek: Midden- en Zuid-Amerikaanse stijlen (NBLC) W5 - Wereldmuziek Latijns-Amerikaanse stijlen (Vlaams muziekschema)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Over Victor Jara

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Richard Espinoza

Víctor Lidio Jara Martínez (Chillán, 23 september 1932 - Santiago, 16 september 1973) was een Chileens volkszanger, theaterregisseur en activist. Hij werd door militairen vermoord tijdens de militaire staatsgreep van 1973.

Biografie

Víctor Jara werd geboren in een kleine stad, maar zijn dichterstalent zorgde er al gauw voor dat hij in heel Chili bekend werd. Met zijn liederen bekritiseerde hij de Chileense bourgeoisie en verzette hij zich tegen de Vietnamoorlog. Maar hij zong bijvoorbeeld ook over de liefde. Het was vooral zijn vermogen om het volk direct aan te spreken dat hem zo populair maakte. Jara werd in 1957 lid van de folkloristische groep Cuncumén. Vanaf 1966 werkte hij een aantal jaren samen met de muziekgroep Quilapayún.

Hij ontmoette Violeta Parra, die de basis legde voor La Nueva Canción Chilena (Nederlands: Het nieuwe Chileense lied), dat is geworteld in de Chileense volksmuziek. La Nueva Canción …Lees verder op Wikipedia